Πολιτική
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 10:25

Πρόταση νόμου για κατάργηση του ασύλου

Πρόταση Νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατέθεσε την Πέμπτη η ΚΟ του ΛΑ.Ο.Σ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης. Μ.Γιαννάκου: Οι πρυτάνεις δεν μπορούν να παίζουν με το νόμο.

Πρόταση Νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατέθεσε σήμερα η Κ.Ο. του ΛΑΟΣ.

Την ενέργεια αυτήν προανήγγειλε χθες το πρωί στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Η κατάργηση του ασύλου είχε προταθεί από το κόμμα και στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε το πανεπιστημιακό άσυλο «μια παρωχημένη υπόθεση» και κατέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι όταν ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, «τότε η Νέα Δημοκρατία είχε εναντιωθεί».

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «σήμερα πιστεύουμε με την ωριμότητα των περιστάσεων, η Νέα Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις, θα αντιληφθούν ότι το άσυλο είναι μια παρωχημένη υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες και η Νέα Δημοκρατία είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση του ασύλου την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ στην πρόταση νόμου που κατέθεσε, «εκτός του ότι πλέον το άσυλο δεν εξυπηρετεί κάποια αναγκαιότητα, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς οι χώροι αυτοί υπό το πρόσχημα του ασύλου και εξαιτίας της συνεχούς άρνησης των πρυτανικών αρχών να δώσουν άδεια στα όργανα του κράτους, γίνονται άντρο παρανομίας, τρομοκρατών, επιθέσεων, βανδαλισμών, παραεμπορίου και εσχάτως καταλύματος λαθρομεταναστών».

«Συνεπώς», καταλήγει, «είναι πλέον επιτακτική η άμεση κατάργηση του ασύλου προκειμένου να εκπληρωθεί και η αποστολή του αρ. 16 του Συντάγματος, καθώς σήμερα οι μόνοι χώροι στους οποίους δεν διακινούνται ελεύθερα ιδέες είναι τα πανεπιστήμια, τα οποία καθημερινά καταλαμβάνονται από μη δημοκρατικές μειοψηφίες της άκρας αριστεράς».

«Χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, για κατάργηση του απηρχιωμένου θεσμού του Ασύλου», δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί. Καιρός να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου», συμπλήρωσε.

Μ.Γιαννάκου: Οι πρυτάνεις δεν μπορούν να παίζουν με το νόμο

Οι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν το νόμο, παρατήρησε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είχε τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, μεταφέροντας την ευθύνη της απόφασης για άρση του ασύλου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, από την τριμελή επιτροπή που έπρεπε να αποφασίσει ομοφώνως.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, σημείωσε η κ. Γιαννάκου. «Το Κράτος δεν θέλει να μπαίνει, να κάνει εφόδους μέσα στο Πανεπιστήμιο, γιατί φοβάται, τρέμει ιστορίες που μπορεί να δημιουργηθούν, με κάποιον που μπορεί να σκοτωθεί, με κάποιον που μπορεί να χτυπήσει».

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου, ορθά ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, αφού παραβιάζεται συνεχώς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους πρυτάνεις, γιατί δεν έχουν ορίσει, όπως προβλέπει ο νόμος, ποιοι χώροι καλύπτονται από το άσυλο.

«Ο νόμος λέει ότι άσυλο είναι μόνο οι χώροι εκπαίδευσης και τα εργαστήρια, τίποτα άλλο. Δεν είναι δυνατόν τα πεζοδρόμια και άλλα να θεωρούνται άσυλο. Δεν είναι δυνατόν να εισβάλουν στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πανεπιστήμιου, άτομα γνωστά του αντιεξουσιαστικού χώρου και με κατηγορίες για τρομοκρατία, να κλέβουν τους υπολογιστές, να τους πηγαίνουν σε γνωστό μέρος, όπου εμπορεύονται υπολογιστές κλεμμένους από τα Πανεπιστήμια, και η αστυνομία να μην παρεμβαίνει», υποστήριξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε καταλήγοντας:

«Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο θεωρητικά, να ξεκαθαρίσει στους Πρυτάνεις ότι δεν μπορούν να παίζουν με τους νόμους».