Η προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό συνεχίζεται μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επεσήμανε ότι «ήταν σαφής η δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Γενεύης».
Η προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό συνεχίζεται μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επεσήμανε ότι «ήταν σαφής η δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Γενεύης».
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ από την Γενεύη, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, που να στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση, τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Μπαν Γκι Μουν περί αλληλοσύνδεσης θεμάτων στις συνομιλίες των δύο ηγετών, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει εδώ και πάρα πολύ καιρό τη διασύνδεση θεμάτων, που λογικά συνδέονται μεταξύ τους, διότι αυτό «θα βοηθήσει τις προσπάθειες για επίτευξη συγκλίσεων και προόδου».
Είπε επίσης ότι είναι γνωστή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση του περιουσιακού σε συσχετισμό με τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πρόταση γίνεται κατανοητή από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ως προς την αναφορά του γενικού γραμματέα για εμπλοκή εμπειρογνωμόνων σε τεχνικής φύσεως ζητήματα που αφορούν το περιουσιακό, σε συνδυασμό με πληροφορίες που παραπέμπουν σε μελλοντική άσκηση επιδιαιτησίας μέσα από τη δημιουργία ομάδων ειδικών, ο κύριος Στεφάνου απέρριψε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Οι εμπειρογνώμονες, εξήγησε, τίθενται απλώς στη διάθεση των πλευρών. «Δεν πρόκειται για καμιάς μορφής διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία», ανέφερε.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε επαναβεβαίωση εκ μέρους του Ντερβίς Ερογλου για αποδοχή των συγκλίσεων που είχαν προηγηθεί, και απόσυρση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, ο Κύπριος εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, επικαλούμενος τη δέσμευση της εμπιστευτικότητας.
Κατά Χριστόφια ο τουρκοκυπριακός Τύπος
Η εφημερίδα «Κίπρις» έχει τίτλο «Χωρίς αποτέλεσμα η Γενεύη» και υπότιτλο «Η ε/κ πλευρά απάντησε αρνητικά στο προταθέν από την τουρκική πλευρά περιεκτικό σχέδιο λύσης και χρονοδιάγραμμα» ενώ η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι «Ο ΓΓ συνέστησε υπομονή».
Η «Αφρίκα» αναφέρεται στη συνάντηση και τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Μια ακόμη σκηνή καραγκιόζη» και υπότιτλο «Δεν προέκυψε οτιδήποτε και από αυτή την συνάντηση κορυφής. Χριστόφιας και Ερογλου ακύρωσαν την συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτιζαν».
Η «Ορτάμ» αναφέρεται στην συνάντηση και έχει τίτλο «Ασκηση πίεσης για την έκθεση» ενώ η «Βατάν» έχει τίτλο «Διαπίστωση ΓΓ - Συνεχίζονται οι σοβαρές διαφωνίες».
«Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέβλεψε την ύπαρξη τ/κ λαού και έκανε λόγο για Κυπριακό λαό» είναι ο τίτλος της «Βολκάν», ενώ η «Χαβαντίς» έχει τίτλο «Τα ΗΕ τα έχουν χαμένα για τη στάση του ε/κ ηγέτη Χριστόφια στις προτάσεις της τ/κ πλευράς που υποβλήθηκαν στην Γενεύη».
Η «Χαλκιν Σεσί» γράφει ότι «Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες» και η εφημερίδα «Μπακίς» τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τα ΗΕ είναι έτοιμα να παρέμβουν».
Τέλος, η «Γκιουνές» έχει τίτλο «Η τ/κ πλευρά υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες αλλά η ε/κ πλευρά, όπως πάντα, τις απέρριψε».