Κόσμος
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 11:43

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το θάνατο τουλάχιστον τριών διαδηλωτών και ενός αστυνομικού σε βίαια επεισόδια.

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το θάνατο τουλάχιστον τριών διαδηλωτών και ενός αστυνομικού σε βίαια επεισόδια.

Εμπνευσμένοι από τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που οδήγησε στην κατάρρευση του προέδρου Μπεν Αλι, οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών, την αύξηση της ανεργίας και την αυταρχική εξουσία του Μουμπάρακ.

Οι αστυνομικοί έχουν απαντήσει με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα στους διαδηλωτές που πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Στο Κάιρο, πολίτες έκαψαν λάστιχα, ενώ στο Σουέζ έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτήριο.

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 500 συλλήψεις, ενώ ανεξάρτητη ομάδα δικηγόρων εκτιμά ότι οι συλλήψεις ανέρχονται σε 1.200.

Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ μικρές ομάδες εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένες στο Κάιρο και το Σουέζ. Οι διοργανωτές υπόσχονται κλιμάκωση των διαδηλώσεων την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές διεκόπησαν στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν κατά 6,25% μέσα σε 15 λεπτά.

Ο νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα από τη Βιέννη όπου ζει, κάτι που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση.

«Πηγαίνω πίσω στο Κάιρο και πίσω στους δρόμους, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή… Αν μιλάμε για την Αίγυπτο, υπάρχει πληθώρα ανθρώπων που είναι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους, φιλελεύθεροι, υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς και αν τους δοθεί η ευκαιρία θα οργανωθούν και θα εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα είναι σύγχρονη και μετριοπαθής», όπως είπε.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, που βλέπουν τον Μουμπάρακ ως ζωτικής σημασίας σύμμαχο, απηύθυναν έκκληση για ηρεμία αλλά και για ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών.

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια συμφέροντα και ανάγκες του αιγυπτιακού λαού», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.