Οι αστυνομικές αρχές θα παρέμβουν μόνο με εισαγγελική εντολή και μετά από σχετική απόφαση των πρυτανικών αρχών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ενώ ακόμη αναμένεται η απάντηση των απεργών πείνας στην πρόταση μετεγκατάστασής τους.
Οι αστυνομικές αρχές θα παρέμβουν μόνο με εισαγγελική εντολή και μετά από σχετική απόφαση των πρυτανικών αρχών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Υπερπόντιων Νομών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μετανάστευσης της Γαλλίας, για την κατάσταση με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών.
«Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά να αναμειχθούν στη λειτουργία του πανεπιστημίου και κυρίως στην εφαρμογή του νόμου όσο αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο. Οι αστυνομικές αρχές παρεμβαίνουν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εισαγγελική εντολή μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων των πανεπιστημίων. Και σε αυτό θα παραμείνουμε απολύτως σταθεροί», υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρωταγωνίστησα στα νιάτα μου ως Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι σέβομαι και θα συνεχίσω να σέβομαι τους νόμους που αφορούν την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ως εκ τούτου όλοι εκείνοι οι οποίοι επεδίωξαν τη σύγκρουση, τη βία και ονειρεύτηκαν αναμετρήσεις στους δρόμους μεταξύ της Αστυνομίας και των μεταναστών μάλλον έχασαν την ευκαιρία. Από εκεί και πέρα κάναμε τεράστιες προσπάθειες όλοι οι συνάδελφοι μου, η κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Νταλάρα, ο κ. Ραγκούσης, όλες αυτές τις μέρες προκειμένου να εξηγήσουμε στους μετανάστες ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραβιάσουμε ούτε την ελληνική νομοθεσία, ούτε την κοινοτική νομοθεσία. Όλα θα μπουν στο δρόμο τους. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την εξέταση των αιτημάτων όλων εκείνων που ζητούν άσυλο, το ταχύτερο δυνατό. Και ταυτόχρονα τη νομιμοποίηση όσων μπορέσουν πράγματι να εξασφαλίσουν δικαίωμα στην Ελλάδα. Αλλά οι υπόλοιποι -ξεκαθάρισε ο υπουργός- θα πρέπει να αποχωρήσουν είτε με τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, είτε με υποχρεωτική απέλαση εφόσον δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».
«Μέχρι τότε όμως», σημείωσε, «εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι τώρα πρέπει με κάθε τρόπο να εκκενωθεί η Νομική Σχολή, να συνεχιστούν τα μαθήματα, οι φοιτητές πρέπει να επανέλθουν με ηρεμία στα μαθήματά τους. Και οι μετανάστες και εκείνοι που τους οργανώνουν την κινητοποίηση». Γιατί, όπως επεσήμανε ο κ. Παπουτσής, οι μετανάστες δεν είναι μόνοι τους, αλλά οργανώνονται από μια συγκεκριμένη κίνηση πολιτών, μια πρωτοβουλία για τους μετανάστες, το «Φόρουμ για τους Μετανάστες», που έχει και συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, όπως σημείωσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε όσους έχουν διοργανώσει την κινητοποίηση στη Νομική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά οι μετανάστες θα αποχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τη διαφύλαξη της ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών στο χώρο που προτάθηκε και να τους διαφυλάξουν, όπως είπε, «με κάθε τρόπο από τις οποιεσδήποτε επιθέσεις που μπορεί να δεχτούν από άλλους ανθρώπους οι οποίοι και εκείνοι επιλέγουν βίαιες αντιδράσεις». «Η Αστυνομία», κατέληξε ο κ. Παπουτσής, «θα είναι εκεί για να προστατεύσει το δικαίωμα του καθένα στην ασφάλεια και στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Γ. Πεταλωτής: Δεν πρόκειται να γίνει κατάλυση του ασύλου
«Αγγίζουμε με ανθρωπιά τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς όμως να καταλύεται η τάξη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Δεν νοείται να μην υπάρχει εφαρμογή του νόμου» και δεν υπάρχει περίπτωση ομαδικών μονιμοποιήσεων ούτε κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να γίνει κατάλυση του ασύλου, τονίζοντας ότι οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν.
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ακόμη πως «με εκβιασμούς και βίαιες καταστάσεις η ελληνική πολιτεία δεν ενεργεί».
Επανέλαβε πως «οι μετανάστες, άσχετα αν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον αντιεξουσιαστικό χώρο όταν λέει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τους μετανάστες για μικροπολιτικούς λόγους, απάντησε ότι «όλοι παρακολουθούμε - υπάρχει το μεταναστευτικό φόρουμ που κινεί αυτή την ιστορία, από εκεί και πέρα, όντως, υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άσχημη κατάσταση των μεταναστών».
Ακόμη σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του καθενός, ανάλογα με την κατάσταση της καταπάτησης ή όχι του ασύλου, να αναλάβει τις ευθύνες του κι από τη στιγμή που καταπατάται υπάρχει δεδομένη διαδικασία άκρως δεσμευτική για τα όργανα».
Από την πλευρά της η Πολιτεία, σε επίπεδο κυβέρνησης, όπως είπε, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα και τα λαμβάνει ώστε να υπάρχει η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορούμε να υπερβούμε».
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «το κυρίαρχο είναι να λήξει με τον καλύτερο τρόπο η κατάληψη και γι΄ αυτό μεριμνά η κυβέρνηση».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί, αλλά εφαρμόζει το νόμο και συμπλήρωσε ότι επειδή την πρωτοβουλία την έχει το πανεπιστήμιο, οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές έχουν δώσει μια διορία και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση στο χώρο.
Ερωτηθείς τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας, είπε ότι δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε τις ενέργειες, ούτε του πανεπιστημίου, ούτε της Πολιτείας.
Ερωτηθείς σχετικά με πρόταση της Αριστεράς να δοθούν διαβατήρια στους μετανάστες ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν γνωρίζει ποια Αριστερά αφορά αυτή η πρόταση, αλλά αν κάποιος προτείνει κάτι τέτοιο «ζει εκτός τόπου και χρόνου» και πως «αν η Αριστερά, όποια κι αν είναι αυτή, ζει εκτός τόπου και χρόνου, δεν είναι Αριστερά».
ΝΔ: Ανήμπορη και αμήχανη η κυβέρνηση
«Αλλη μια ημέρα πέρασε και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη το διασυρμό του κράτους», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος. «Ασχολούνται με το τεράστιο θέμα που ανέκυψε με τους λαθρομετανάστες στη Νομική, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, εκτός από την ίδια την κυβέρνηση», παρατήρησε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι απλά η ίδια είναι ανήμπορη».
Ξεκίνησε η έρευνα της εισαγγελίας
Εν τω μεταξύ, με την εξέταση των αστυνομικών άρχισε η έρευνα της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Ι. Σακελλάκος. Σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες προκειμένου να ταυτοποιηθούν αυτοί που οργάνωσαν τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα.
Η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών, αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, σημείωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης. Εάν υπάρξουν ύποπτοι, τόνισε ο κ. Τέντες, θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Όπως διευκρινίστηκε, από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έχουν διαπιστωθεί ευθύνες για τους διακινητές των λαθρομεταναστών. Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθύμισε πως αν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.
Από την πλευρά του ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε την αγωνία του να μην υπάρξει βίαιη εκκένωση της Νομικής Σχολής.
Ελπίδες για εκτόνωση
Κατά στη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα τον κ. Παπούλια. Η υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και αναμένεται η έκβασή τους.
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με νηφαλιότητα, κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό … Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα εκτόνωση. Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.
Σε υψηλούς τόνους παραμένουν και σήμερα οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΛΑ.Ο.Σ. να προχωρά στην κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1926964 .
«Χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, για κατάργηση του απηρχιωμένου θεσμού του Ασύλου», δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Απαντώντας στη δήλωση του κ. Χαρακόπουλου, το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. τού υπενθυμίζει ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο ΛΑ.Ο.Σ είχε καταθέσει την ίδια ακριβώς πρόταση την οποία τότε η ΝΔ είχε αρνηθεί πεισμόνως. «Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στη Βουλή κατά την ψηφοφορία», προσθέτει με νόημα το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.
«Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη εκείνων που είτε με σκοπιμότητα, είτε από αφέλεια, οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς μέσα στη Νομική», εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Απο την άλλη μεριά», παρατήρησε, «δίδεται η δυνατότητα να αρχίσουν οι “κορώνες” για το άσυλο. Αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ άδικη. Εμείς φέρνουμε μια πρόταση αλλαγής στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων που θα εξασφαλίσει και τη φύλαξη και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δυνατότητα του πρύτανη να είναι ένας πνευματικός ηγέτης. Αντί να πάρουν θέση στα συγκεκριμένα ζητήματα, έρχονται και μας λένε καταργήστε το άσυλο. Μάλιστα, τη μια στιγμή ο κ. Σπηλιωτόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι κατάκτηση, και την άλλη, μέσα σε μια μέρα, κάνουν στροφή 180 μοιρών και έρχονται και λένε, καταργήστε το άσυλο».