Να παραμείνουν στο κτήριο της Νομικής αποφάσισαν οι μετανάστες, κατά τη διάρκεια της συνέλευσή τους. Oι αστυνομικές αρχές θα παρέμβουν μόνο με εισαγγελική εντολή και μετά από σχετική απόφαση των πρυτανικών αρχών, ξεκαθάρισε ο Χρ. Παπουτσής.
Να παραμείνουν στο κτήριο της Νομικής αποφάσισαν οι μετανάστες, κατά τη διάρκεια της συνέλευσή τους.
Ειδικότερα, στο κείμενο της απόφασης των μεταναστών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από την άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτινούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Στο κτήριο της Νομικής βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».
Υπενθυμίζεται πως τη μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας πρότειναν οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτήριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν πως η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.
Με ένα ιδιαίτερα δεικτικό σχόλιο με αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο ΛΑΟΣ την απόφαση των μεταναστών να παραμείνουν στη Νομική.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο ΛΑΟΣ επικοινώνησε με όλα τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία πολυτελείας των Αθηνών, προκειμένου να διατεθούν 270 σουίτες για τους προσωρινούς ”ενοίκους” της Νομικής Σχολής».
«Δυστυχώς», συμπληρώνεται, «ελεύθερες είναι μόλις 21. Παρακαλούμε τους υψηλούς προσκεκλημένους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδεχτούν απλά δωμάτια με πρωινό και καθημερινή πλήρη εξυπηρέτηση».
Χρ. Παπουτσής: Παρέμβαση μόνο με εισαγγελική εντολή
Οι αστυνομικές αρχές θα παρέμβουν μόνο με εισαγγελική εντολή και μετά από σχετική απόφαση των πρυτανικών αρχών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Υπερπόντιων Νομών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μετανάστευσης της Γαλλίας, για την κατάσταση με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών.
«Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά να αναμειχθούν στη λειτουργία του πανεπιστημίου και κυρίως στην εφαρμογή του νόμου όσο αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο. Οι αστυνομικές αρχές παρεμβαίνουν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εισαγγελική εντολή μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων των πανεπιστημίων. Και σε αυτό θα παραμείνουμε απολύτως σταθεροί», υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρωταγωνίστησα στα νιάτα μου ως Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι σέβομαι και θα συνεχίσω να σέβομαι τους νόμους που αφορούν την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ως εκ τούτου όλοι εκείνοι οι οποίοι επεδίωξαν τη σύγκρουση, τη βία και ονειρεύτηκαν αναμετρήσεις στους δρόμους μεταξύ της Αστυνομίας και των μεταναστών μάλλον έχασαν την ευκαιρία. Από εκεί και πέρα κάναμε τεράστιες προσπάθειες όλοι οι συνάδελφοι μου, η κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Νταλάρα, ο κ. Ραγκούσης, όλες αυτές τις μέρες προκειμένου να εξηγήσουμε στους μετανάστες ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραβιάσουμε ούτε την ελληνική νομοθεσία, ούτε την κοινοτική νομοθεσία. Όλα θα μπουν στο δρόμο τους. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την εξέταση των αιτημάτων όλων εκείνων που ζητούν άσυλο, το ταχύτερο δυνατό. Και ταυτόχρονα τη νομιμοποίηση όσων μπορέσουν πράγματι να εξασφαλίσουν δικαίωμα στην Ελλάδα. Αλλά οι υπόλοιποι -ξεκαθάρισε ο υπουργός- θα πρέπει να αποχωρήσουν είτε με τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, είτε με υποχρεωτική απέλαση εφόσον δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».
«Μέχρι τότε όμως», σημείωσε, «εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι τώρα πρέπει με κάθε τρόπο να εκκενωθεί η Νομική Σχολή, να συνεχιστούν τα μαθήματα, οι φοιτητές πρέπει να επανέλθουν με ηρεμία στα μαθήματά τους. Και οι μετανάστες και εκείνοι που τους οργανώνουν την κινητοποίηση». Γιατί, όπως επεσήμανε ο κ. Παπουτσής, οι μετανάστες δεν είναι μόνοι τους, αλλά οργανώνονται από μια συγκεκριμένη κίνηση πολιτών, μια πρωτοβουλία για τους μετανάστες, το «Φόρουμ για τους Μετανάστες», που έχει και συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, όπως σημείωσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε όσους έχουν διοργανώσει την κινητοποίηση στη Νομική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά οι μετανάστες θα αποχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τη διαφύλαξη της ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών στο χώρο που προτάθηκε και να τους διαφυλάξουν, όπως είπε, «με κάθε τρόπο από τις οποιεσδήποτε επιθέσεις που μπορεί να δεχτούν από άλλους ανθρώπους οι οποίοι και εκείνοι επιλέγουν βίαιες αντιδράσεις». «Η Αστυνομία», κατέληξε ο κ. Παπουτσής, «θα είναι εκεί για να προστατεύσει το δικαίωμα του καθένα στην ασφάλεια και στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Γ. Πεταλωτής: Δεν πρόκειται να γίνει κατάλυση του ασύλου
«Αγγίζουμε με ανθρωπιά τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς όμως να καταλύεται η τάξη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Δεν νοείται να μην υπάρχει εφαρμογή του νόμου» και δεν υπάρχει περίπτωση ομαδικών μονιμοποιήσεων ούτε κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να γίνει κατάλυση του ασύλου, τονίζοντας ότι οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν.
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ακόμη πως «με εκβιασμούς και βίαιες καταστάσεις η ελληνική πολιτεία δεν ενεργεί».
Επανέλαβε πως «οι μετανάστες, άσχετα αν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον αντιεξουσιαστικό χώρο όταν λέει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τους μετανάστες για μικροπολιτικούς λόγους, απάντησε ότι «όλοι παρακολουθούμε - υπάρχει το μεταναστευτικό φόρουμ που κινεί αυτή την ιστορία, από εκεί και πέρα, όντως, υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άσχημη κατάσταση των μεταναστών».
Ακόμη σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του καθενός, ανάλογα με την κατάσταση της καταπάτησης ή όχι του ασύλου, να αναλάβει τις ευθύνες του κι από τη στιγμή που καταπατάται υπάρχει δεδομένη διαδικασία άκρως δεσμευτική για τα όργανα».
Από την πλευρά της η Πολιτεία, σε επίπεδο κυβέρνησης, όπως είπε, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα και τα λαμβάνει ώστε να υπάρχει η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορούμε να υπερβούμε».
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «το κυρίαρχο είναι να λήξει με τον καλύτερο τρόπο η κατάληψη και γι΄ αυτό μεριμνά η κυβέρνηση».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί, αλλά εφαρμόζει το νόμο και συμπλήρωσε ότι επειδή την πρωτοβουλία την έχει το πανεπιστήμιο, οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές έχουν δώσει μια διορία και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση στο χώρο.
Ερωτηθείς τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας, είπε ότι δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε τις ενέργειες, ούτε του πανεπιστημίου, ούτε της Πολιτείας.