Βιοκλιματικά σπίτια, παθητικά σπίτια, σπίτια από πηλό και άχυρα... «Πράσινες» λύσεις υπάρχουν πολλές, όμως το σπίτι που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στη Βρετανία είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο.
Βιοκλιματικά σπίτια, παθητικά σπίτια, σπίτια από πηλό και άχυρα... «Πράσινες» λύσεις υπάρχουν πολλές, όμως το σπίτι που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στη Βρετανία είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο.
Ο λόγος για το Energy House, ένα πραγματικό σπίτι που εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από περίπου δύο εκατομμύρια άλλα, που ορθώνονται στη Βρετανία από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η διαφορά του; Ότι αυτό είναι εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ είναι χτισμένο... μέσα σε ένα σφραγισμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.
Το επόμενο διάστημα, το Σπίτι της Ενέργειας θα γίνει αντικείμενο έρευνας από πανεπιστημιακούς, φοιτητές, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίοι θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν νέα και πολλά υποσχόμενα «πράσινα» υλικά, προϊόντα και τεχνικές.
Το Energy House είναι δυνητικά κατοικήσιμο: έχει θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, έπιπλα και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Ξυπνώντας το πρωί, οι φανταστικοί ένοικοί του δεν θα απολάμβαναν από το παράθυρό τους το βρετανικό αστικό τοπίο. Από την άλλη όμως, δεν θα κρύωναν και δεν θα ζεσταίνονταν ποτέ υπερβολικά. Στο σφραγισμένο εργαστήριο, οι καιρικές συνθήκες ρυθμίζονται από μια γεννήτρια καιρού, που θα επιτρέψει στους ερευνητές να διαπιστώσουν κατά πόσο οι αποδοτικές τεχνολογίες, με τις οποίες εξόπλισαν το σπίτι είναι... παντός καιρού, εάν δηλαδή κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ακόμη κι αν έξω έχει καύσωνα ή χιόνι.
Με το βλέμμα στραμμένο στο... 80%
Στα εγκαίνια του σπιτιού παρευρέθηκε ο Βρετανός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής. Δεν πρόκειται άλλωστε για ένα κοινό σπίτι, αλλά για ένα κτίσμα, στο οποίο «ποντάρει» ακόμη και η κυβέρνηση, που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα κατά 80% έως το 2050. Έχει υπολογιστεί ότι τα παλαιού τύπου σπίτια –που ανέρχονται περίπου στο 15% του συνόλου των σπιτιών στη χώρα- παράγουν... το εν τέταρτο των εκπομπών της Βρετανίας.
«Εάν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας για μείωση των εκπομπών CO2, είναι απαραίτητο όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις να έχουν στα χέρια τους αξιόπιστα δεδομένα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα [ενεργειακά αποδοτικά] προϊόντα έχουν δοκιμαστεί προτού τοποθετηθούν σε πραγματικά σπίτια», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ Μάρτιν Χολ.