Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών.
Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σχετικά με την επαναγορά ομολόγων του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, «χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα». «Είναι», πρόσθεσε, «μια ιδέα που αξίζει κάποια συζήτηση, όπως και άλλες».
Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, το πακέτο μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. «Αυτό», σημείωσε, «θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος του έτους, να επιστρέψουμε (σ.σ.: στις αγορές) με μία μεγαλύτερη έκδοση», τονίζοντας παράλληλα πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ευελιξία.
Tο ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικού χρέους από το ΕΤΧΣ επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η ιδέα για τη συζήτηση της επαναγοράς», δήλωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά, συμπληρώνοντας πως «είναι μια δημόσια συζήτηση στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή».
«Υπάρχουν πολλά σενάρια ... εμείς στη μόνη συζήτηση που συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μένουμε εκεί», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Διαψεύσαμε ως έθνος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όλες εκείνες τις 'Κασσάνδρες' που προεξοφλούσαν και πολύ συχνά επένδυαν στην καταστροφή μας». Όπως υποστήριξε, οι σημαντικότατες επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στο Νταβός με διεθνείς παράγοντες, πιστοποιούν άλλη μια φορά την αλλαγή της εικόνας της χώρας την τελευταία χρονιά. «Αρκεί να αντιληφθεί κανείς τι αντιμετώπιση είχε η χώρα στην αντίστοιχη συνάντηση πέρυσι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «φέτος είμαστε φορέας και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και κυρίως της λύσης ενός γενικότερου πανευρωπαϊκού προβλήματος».
Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βάλει σε μια σειρά τα δημοσιονομικά, να προωθήσει σημαντικότατες δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν το πρόσωπο της χώρας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο έλλειμμα διαφάνειας, στο οποίο οφείλονται πολλά προβλήματα.
Γιούνκερ: Kανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε αρνητικά. Οι συζητήσεις σχετικά με μια ολοκληρωμένη απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση χρέους γίνονται σε καθημερινή βάση, διευκρίνισε, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή διάσωση της Πορτογαλίας, απάντησε ότι «δεν έχει νόημα να προεξοφλούμε συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες», ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται μείωση των επιτοκίων που χρεώνει ο μηχανισμός διάσωσης (EFSF).
Πηγή: Reuters