Πολιτική
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2002 07:20

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Σωτήρης Κονδύλης ή «Αρης»

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες το βράδυ μετά την τετράωρη απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Σωτήρης Κονδύλης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε - όπως είχε κάνει και στην προανάκριση - τη συμμετοχή του σε τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα της «17 Νοέμβρη», στα οποία όπως είπε είχε περιφερειακό ρόλο.

Πρόκειται για τη ληστεία στην Τράπεζα Εργασίας το 1990, τη συμπλοκή των Σεπολίων το 1991, τη δολοφονία του Σιπαχίογλου το 1994 και την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας το 1996. Ο Κονδύλης συνοδευόταν από τον δικηγόρο του Μάριο Δαλιάνη. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Κονδύλης έδειξε σημάδια μεταμέλειας. Είπε ότι μπήκε στην οργάνωση το 1990 μετά την γνωριμία του με τους αδελφούς Ξηρού και τον Κουφοντίνα και αποχώρησε το 1996. Παραδέχθηκε τέλος ότι γνώριζε και τον Γιωτόπουλο, χωρίς όμως να ξέρει ότι είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Σωτήρης Κονδύλης φέρεται πως είχε το κωδικό όνομα «Αρης», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δώσει στους αστυνομικούς πολύτιμα στοιχεία για τις κινήσεις του υπ'αριθμόν ένα καταζητούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίον οι έρευνες έχουν ενταθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς θεωρείται άκρως επικίνδυνος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, χαρακτηρίζει ανεύθυνα και τρελλά τα σενάρια που θέλουν τον Κουφοντίνα στα χέρια των Αμερικανών. «Μακάρι να τον είχαμε, τονίζει ο κ. Μίλερ. Φοβόμαστε ότι μαζί με άλλους, που δεν έχουν συλληφθεί, μπορεί να πραγματοποιήσει νέα επίθεση».

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες έφεραν στη δημοσιότητα οι κυριακάτικες εφημερίδες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μερικές από τις δισκέτες που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι, αποκαλύπτουν στοιχεία για παρακολουθήσεις προσώπων και χώρων στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μέλη της οργάνωσης παρακολουθούσαν συστηματικά προξενεία, αστυνομικά τμήματα, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες.