Σε αναπροσαρμογή των ορίων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα προς τα πάνω φαίνεται πως προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σκιά νέας μελέτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που χτυπά «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της ρύπανσης για την υγεία.
Σε αναπροσαρμογή των ορίων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα προς τα πάνω φαίνεται πως προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σκιά νέας μελέτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που χτυπά «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της ρύπανσης για την υγεία.
Μόνο στο Λονδίνο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον, σχεδόν 4.300 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την οποία προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπουν αυτοκίνητα και εργοστάσια, προκαλώντας εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και ασθένειες του αναπνευστικού.
Ο ευρωπαίος επίτροπος περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται «σοβαρά» καθώς σε 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων που είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2008.
Η Βρετανία στο στόχαστρο
Τα πυρά της Κομισιόν έχουν στραφεί κυρίως εναντίον της Βρετανίας, μετά την «τελευταία προειδοποίηση», πέρυσι, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο και στο Γιβραλτάρ, όπου τα αιωρούμενα σωματίδια υπερβαίνουν κατά πολύ το ευρωπαϊκό όριο.
Σλοβενία και Σουηδία έχουν ήδη παραπεμφθεί για τον ίδιο λόγο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εάν κριθούν ένοχες, θα κληθούν να καταβάλουν τεράστια πρόστιμα.
«Τα κράτη μπορούν να επιλέξουν όποια μέτρα θέλουν [για την αντιμετώπιση του προβλήματος]. Καθένα έχει τη δική του συνταγή», δήλωσε ο Ποτότσνικ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τηρούνται τα όρια».
Ένα... σπρέι κατά της ρύπανσης
Οι Λονδρέζοι εναποθέτουν μεταξύ άλλων τις ελπίδες τους σε... ένα σπρέι, που έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύστημα ψεκασμού με διάλυμα από οξικό ασβέστιο και μαγνήσιο. Υπάλληλοι του δήμου σκουπίζουν και πλένουν τους δρόμους, ψεκάζοντας στη συνέχεια το διάλυμα, πάνω στο οποίο... κολλάνε τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ώστε, ακόμη κι αν εκπέμπονται, τουλάχιστον να μην κυκλοφορούν στον αέρα.
Οι αρμόδιοι ελπίζουν η μέθοδος αυτή να οδηγήσει σε μείωση των μικροσωματιδίων κατά 10-20%, κάτι που θα φανεί μετά από τουλάχιστον δύο μήνες. Το τίμημα του καθαρισμού της ατμόσφαιρας δεν είναι μικρό: μόνο η δοκιμή του συστήματος ψεκασμού στοίχισε 350.000 ευρώ στις αρχές του Λονδίνου. Το κόστος πάντως είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνει η βρετανική πρωτεύουσα σε ανθρώπινες ζωές και από εκείνο που ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει εάν δεν συμμορφωθεί με τις προσταγές των Βρυξελλών.