Κόσμος
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 09:02

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο

Πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στην Αίγυπτο, τη στιγμή που ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, δίνει εντολή στην αστυνομία να ξαναβγεί στους δρόμους και παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στην Αίγυπτο, τη στιγμή που ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, δίνει εντολή στην αστυνομία να ξαναβγεί στους δρόμους και παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι Αιγύπτιοι, αγνοώντας την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εξακολουθούν να διαδηλώνουν στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί.

Για σήμερα έχουν κηρύξει γενική απεργία και αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ», γράφει ένα από τα πλακάτ στην πλατεία Ταχρίρ, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες, που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στο μεταξύ, στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου επανέρχεται σταδιακά η ασφάλεια. Περισσότεροι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους με στόχο να ηρεμήσουν οι κάτοικοι που πανικοβλήθηκαν από τις μαζικές λεηλασίες που ακολούθησαν τις ταραχές.

Ο στρατός έχει αναλάβει να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να σκοπεύει να στραφεί κατά των διαδηλωτών.

Οι διάρκειας έξι ημερών συγκρούσεις έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, ενώ τα κρούσματα λεηλασίας πολλαπλασιάζονται.

Οι αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, πήραν μορφή εξέγερσης ενάντια στις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ωστόσο πλέον οι φωνές είναι ευρύτερες και ζητούν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο Μουμπάρακ δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί και ζητά από το νεοδιορισθέντα Πρωθυπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.

«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», γράφει σε επιστολή του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και συνεχίζει: «Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών».

Εξάλλου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Τύπο, διόρισε σήμερα νέο αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, ως αντικαταστάτη του Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος προήχθη το Σάββατο στο αξίωμα του αντιπροέδρου. Νέος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών τοποθετήθηκε ο στρατηγός Μουράντ Μοουάφι, πρώην κυβερνήτης του Βορείου Σινά.

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων ο Μουμπάρακ

Μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε χθες, μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Χίλαρι Κλίντον.

«Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, μιλώντας στο CBS. Στη διάρκεια συνέντευξή της στο NBC υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της Αμερικής παραμένει το ίδιο». «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάικ Μάλεν εκφράστηκε θετικά για τον «επαγγελματισμό» του αιγυπτιακού στρατού, οι δυνάμεις του οποίου αποφεύγουν την καταστολή των διαδηλωτών.

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θα έχει άσχημη κατάληξη, αλλά δεν κάλεσε το Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι, είτε πρόκειται για τον (Αμερικανό) πρόεδρο Ομπάμα, είτε για μένα, δεν λέμε ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη μία ή την άλλη χώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Είναι λογικό να πούμε ότι εδώ υπάρχει επιλογή. Αν επιλεχθεί η καταστολή, θα έχει κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο. Δεν είναι η σωστή επιλογή», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον συμφωνεί με την έκκληση των ΗΠΑ για μία ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

Η Γερμανία από την πλευρά της απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στη χώρα, εάν δεν σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε ανέφερε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους, εάν δουν ότι αγνοείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αναμφίβολα θα εξετάσουν και την κατάσταση στην Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα απομάκρυνσης από τη χώρα Ευρωπαίων πολιτών, που ήδη ζητούν την αναχώρησή τους.

Τερματισμό της βίας ζητεί η Ιταλία και απευθύνει επίσης έκκληση για ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να τεθεί τέρμα στη βία και να μην υπάρξουν νέα θύματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα να πάρει την εξουσία στην Αίγυπτο η ριζοσπαστική ισλαμιστική αντιπολίτευση.

Ενα φανατικό θρησκευτικό καθεστώς στην Αίγυπτο δεν θα ήταν καλύτερο από την απουσία της δημοκρατίας, δήλωσε ο Πέρες στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε σε νεοδιορισθέντες πρεσβευτές. «Ανέκαθεν είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Μουμπάρακ», ανέφερε. «Δεν λέμε πως όλα όσα έκανε ήταν σωστά, όμως έκανε ένα πράγμα για το οποίο εμείς τον ευγνωμονούμε: διατήρησε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να μην σχολιάσει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο πρόεδρος της χώρας ωστόσο, τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως εθιμοτυπικά, δεν λογοδοτεί στην κυβέρνηση.