Κόσμος
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 11:55

Σε εγρήγορση για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων

Στους 165 ανέρχονται οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό, και Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στην Αίγυπτο, έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο επιστροφής στη χώρα τους. Ετοιμα δύο C-130 της Π.Α..

Στους 165 ανέρχονται οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό, και Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στην Αίγυπτο, έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο επιστροφής στη χώρα τους.

Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο και του Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλου Λάζαρη, αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθως και αν υπάρχουν πάροικοι από το Κάιρο που θέλουν να επαναπατριστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πάροικοι έχουν επικοινωνήσει με τις διπλωματικές και προξενικές αρχές κι έχουν ζητήσει πληροφορίες για τον επαναπατρισμό τους, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πόσοι είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν.

Βασική προϋπόθεση για την αποχώρηση των Ελλήνων από την Αίγυπτο είναι η ασφαλής μετάβαση όλων των παροίκων από το χώρο συγκέντρωσής τους μέχρι και το αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές διπλωματικές αρχές είναι σε συνεχή επαφή με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, το στρατό και την αστυνομία για να διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβασή τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πρεσβεία, οι διπλωματικές αρχές της Κύπρου βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία για το θέμα της επιστροφής των Κύπριων υπηκόων.

Ήδη πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, έτοιμα να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο είναι δύο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων κατοίκων. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας. Το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο και σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

«Βασική προϋπόθεση για να γίνει η αποστολή επαναπατρισμού είναι να μπορέσουμε να έχουμε συνθήκες ασφαλείας για τη μεταφορά τους από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας. «Θα ήταν επικίνδυνο», εκτίμησε, «ο,τιδήποτε άλλο, αν δεν μπορούμε δηλαδή να διασφαλίσουμε 100% ότι θα φτάσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, η χθεσινή βραδιά ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες, θα πρέπει να δούμε σήμερα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι σημαντική η εξέλιξη της σημερινής ημέρας και εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα, μόλις μπορέσουμε, να κάνουμε αυτή την αποστολή».

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, ήδη αναμένεται η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων, χαιρετίζοντας παράλληλα τη σκληρή -όπως είπε- δουλειά που έχουν κάνει οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Στην Αθήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής συγκάλεσε σύσκεψη, στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ο υπουργός κάλεσε τις αρμοδιες αρχές να είναι σε εγρήγορση εν όψει ενδεχόμενης αύξησης της ροής μεταναστών από την Αίγυπτο.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο και το θέμα απομάκρυνσης από τη χώρα Ευρωπαίων πολιτών, που ήδη έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς και γενικότερα το θέμα των λαϊκών εξεγέρσεων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, θα βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνάντησης των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..