Πολιτική
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 15:22

Σε ετοιμότητα για πιθανό κύμα μεταναστών

Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε στεριά και θάλασσα από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κύματος μεταναστών από την Αίγυπτο αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε στεριά και θάλασσα από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κύματος μεταναστών από την Αίγυπτο αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Στη διαβούλευση, που έγινε με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία συμμετείχαν και οι ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Λιμενικού Σώματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπουτσής, προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, ωστόσο χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε την ενίσχυση των ελέγχων σε ξηρά και θάλασσα, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσονται και οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας που θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες των πλοίων.

Διευκρίνισε ακόμη ότι αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Παπουτσής άφησε επίσης αιχμές εναντίον ορισμένων, οι οποίοι όπως σημείωσε, εντός της χώρας, κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους «σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

«Απευθύνω έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης», σημείωσε, καλώντας όσους θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να το κάνουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίγει την ασφάλεια και τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

Ξεκίνησε η λειτουργία 17 επιτροπών αιτήσεων για πολιτικό άσυλο

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν από σήμερα τη λειτουργία τους, οι 17 επιτροπές αιτήσεων για πολιτικό άσυλο των μεταναστών σε δεύτερο βαθμό σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ηδη εκκρεμούν 46.000 αιτήσεις. Εδώ και 45 μέρες εφαρμόζεται το νέο Π.Δ. 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με τον Ν.3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου.

Η εξέταση των αιτημάτων σε Β΄ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα. Οι αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αξιολόγηση αν και οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές.

Aπό την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι με τη λειτουργία των επιτροπών η μεταναστευτική πολιτική της χώρας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. «Για πρώτη φορά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θέτουμε σε εφαρμογή ό,τι πιο προοδευτικό, σύγχρονο αλλά και αποτελεσματικό υπάρχει στο χώρο του ασύλου και γενικότερα στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών», σημείωσε.

Οπως ανέφερε εξάλλου, οι επιτροπές που λειτουργούν ήδη έχουν εξετάσει 192 αιτήματα.

Όπως ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε εφαρμογή τίθεται η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού για όποιο αλλοδαπό επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του.

Το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ