Σήμερα το απόγευμα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες. Υπέρ της κατάργησης έχει ταχθεί ο ΛΑ.Ο.Σ..
Σήμερα το απόγευμα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες.
Με το προτεινόμενο άρθρο «Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Ακαδημαϊκό άσυλο» καταργείται το άρθρο 3 του νόμου 3549/2007 και προβλέπεται ρητά ότι δεν θα μπουν σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του νόμου 1268/1982 και 2 και 7 του νόμου 1404/1983».
Στην αιτιολογική έκθεση, η ΝΔ υποστηρίζει ότι «σήμερα, 29 έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία "νησίδα" πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς».
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και επισείει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές. «Πλέον», σημειώνει, «το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69)».
Σε αυτό το πλαίσιο ζητεί «να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από το άρθρο που προτείνει η ΝΔ με τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες - Ακαδημαϊκό άσυλο» ως εξής:
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.
Κατάργηση ζητεί ο ΛΑ.Ο.Σ.
Υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου έχει ταχθεί και ο ΛΑ.Ο.Σ, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να καταθέτει σχετική Πρόταση Νόμου στις 27 Ιανουαρίου. Η κατάργηση του ασύλου είχε προταθεί από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη και στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε το πανεπιστημιακό άσυλο «παρωχημένη υπόθεση» και επικρίνοντας τη ΝΔ καθώς όπως σημείωσε, όταν ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, «τότε η Νέα Δημοκρατία είχε εναντιωθεί».
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παρατήρησε ότι λύση στο θέμα του ασύλου θα δοθεί μέσα από τις «ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία».
«Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα, έχουν ανάγκη απο σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρυσμα. Δεν έχουν ανάγκη ούτε απο δημαγωγία, ούτε απο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.
Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου, τόνισε o υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να δούμε πώς μετατρέπουμε το πανεπιστημιακό άσυλο σε αυτό που όντως είναι. Αυτό που προβλέπει η ιδρυτική του πράξη», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να συμπληρώσει: «Εδώ λοιπόν, είναι το σημείο που πρέπει να συζητήσουμε και όχι απόψεις οι οποίες θέτουν θέμα κατάργησης.(...) Ενας νόμος που δεν εφαρμόζεται δεν πρέπει να αλλάξει όταν είναι σωστός, απλώς πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να τον κάνουμε να λειτουργήσει».
«Εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν», επεσήμανε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Απολύτως επαρκή χαρακτήρισε τον ισχύοντα νόμο για το άσυλο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα προκύπτουν από τη μη εφαρμογή του.
«Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική και έφεραν στην επιφάνεια με αρνητικό τρόπο το ευαίσθητο αυτό θέμα. Το άσυλο είναι μια δημοκρατική κατάκτηση», επισημαίνει η παράταξη.
Καλεί τέλος τις πανεπιστημιακές αρχές, το φοιτητικό κίνημα, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, «να αντιμετωπίσουν τα υπαρκτά ζητήματα που έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια από τη στρεβλή χρήση του ασύλου».