Κόσμος
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 09:40

Aνικανοποίητοι οι διαδηλωτές από τη δέσμευση Μουμπάρακ

Την οργή των διαδηλωτών, που ζητούν την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, προκάλεσε η δέσμευσή του για αποχώρηση από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.

Την οργή των διαδηλωτών, που ζητούν την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, προκάλεσε η δέσμευσή του για αποχώρηση από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά του Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου.

Διαδηλωτές που στηρίζουν τον πρόεδρο εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παραβιάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην πλατεία εδώ και εννέα ημέρες.

«Δεν θα φύγουμε εμείς, αυτός θα φύγει», ακουγόταν νωρίτερα από τα μεγάφωνα στην πλατεία.

«Ναι στον Μουμπάρακ, για τη προστασία της σταθερότητας», «Ναι στον πρόεδρο της ειρήνης και της σταθερότητας», «Όσοι αγαπούν την Αίγυπτο, δεν θα την ωθήσουν στην κατάρρευση», ήταν μερικά από τα συνθήματα των υποστηρικτών του.

Νωρίτερα, ο στρατός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1929549

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις σας καλούν... Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα τη μείωση της διάρκειας απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, η οποία πλέον θα ισχύει από τις 5 μ.μ. έως τις 7 π.μ.

«Θα πεθάνω στην Αίγυπτο»

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά ούτε θα αποχωρήσει από την Αίγυπτο.

«Θα εργαστώ τους εναπομείναντες μήνες της θητείας μου για να κάνω όσα χρειάζονται για μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», δήλωσε στο χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα. «Εχω ευθύνη να αποκαταστήσω την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αίγυπτο», τόνισε.

Σε όσους ζητούν την αποχώρησή του, απάντησε: «Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της… Αυτή είναι η χώρα μου. Εδώ έζησα, αγωνίστηκα και υπερασπίστηκα τη γη της, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της, και θα πεθάνω στο έδαφος της».

«Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος»

Η δεκάλεπτη ομιλία του προκάλεσε την αγανάκτηση των διαδηλωτών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι άγγιξε χθες το ένα εκατομμύριο σε όλη την Αίγυπτο. «Δεν θα φύγουμε! Αυτός θα φύγει», φώναζαν.

Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν. «Τέχνασμα» προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Μουμπάρακ ο αντιφρονών νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Η Ουάσινγκτον, που έχει αιφνιδιαστεί από το κύμα οργής που ξεκίνησε από την Τυνησία, άσκησε πίεση στο Μουμπάρακ να επιταχύνει τις διαδικασίες, χωρίς όμως να τον καλέσει ευθέως να παραιτηθεί.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο και που υπέδειξα απόψε στον πρόεδρο Μουμπάρακ είναι η πίστη μου ότι μία πειθαρχημένη μετάβαση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, θα πρέπει να είναι ειρηνική και θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση του Μουμπάρακ, δηλώνοντας ότι η άμεση αποχώρηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού του.

«Ο αιγυπτιακός λαός περιμένει μία πολύ διαφορετική απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο αιγυπτιακός πληθυσμός», είπε.

«Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε την απόφαση του Μουμπάρακ να μην βάλει ξανά υποψηφιότητα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον, τονίζοντας ωστόσο ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν εκπροσωπεί το λαό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε ικανοποίηση που ο Χόσνι Μουμπάρακ «θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση». «Τώρα πρέπει να δούμε ποιό ρόλο θέλει και μπορεί να παίξει ο ίδιος», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί η μετάβαση να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς βία στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θέλει μια συγκεκριμένη διαδικασία μετάβασης να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και να ανταποκριθεί στην επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση που εκφράζεται επιτακτικά από το λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έκκληση να αρχίσει «τώρα» η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μέσω εκπροσώπου του.