Κόσμος
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 23:35

Τρεις νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις στο Κάιρο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, κατά τις σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και υποστηρικτών του καθεστώτος.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, κατά τις σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και υποστηρικτών του καθεστώτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600, ενώ ένας γιατρός από το τμήμα των επείγοντων περιστατικών δήλωσε στο Reuters ότι είναι περισσότεροι από 1.500.

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε μέχρι αργά το βράδυ το κέντρο του Καΐρου, με τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών να κινδυνεύουν να πάρουν διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης.

Σύμφωνα με μαρτυρία γιατρού, εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην πλατεία Ταχρίρ ανέφερε εν τω μεταξύ ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπουμπάρακ εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παραβιάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην πλατεία εδώ και εννέα ημέρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, στην πλατεία Ταχρίρ ακούστηκαν πυροβολισμοί χωρίς να διευκρινιστεί από πού προήλθαν. Η κρατική τηλεόραση διέψευσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν πυροβολισμοί.

Ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός είχε ρίξει βολές στον αέρα.

Έκκληση του αντιπροέδρου για τερματισμό των διαδηλώσεων

Να επιστρέψουν στα σπίτα τους και να σεβαστούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάλεσε τους διαδηλωτές ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για να μπορέσει να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση.

Ο κ. Σουλεϊμάν κάλεσε όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων και να επιστρέψουν στα σπίτια τους σεβόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να υποστηριχτούν οι προσπάθειες του κράτους να επιστρέψει η ηρεμία και η σταθερότητα, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

«Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις έχει ανάγκη από τη διακοπή των διαδηλώσεων και την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα», πρόσθεσε ο διορισμένος από τον κ. Μουμπάρακ αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.

Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη.

«Ανησυχώ βαθιά για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο. Για άλλη μία φορά απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν μετά τη συνάντηση που είχε με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω έντονα», πρόσθεσε.

Τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών σήμερα στο Κάιρο ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομαρ Σουλεϊμάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια συνομιλίας που είχαν η κ. Κλίντον υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά των διαδηλωτών και κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να θεωρήσει τους δράστες πλήρως υπεύθυνους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει το γεγονός και επέμεινε ότι «η μετάβαση θα πρέπει να αρχίσει τώρα» επαναλαμβάνοντας θέση που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αίγυπτο.

«Ανησυχούμε για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο. Η κοινωνία των πολιτών που η Αίγυπτος επιθυμεί να οικοδομήσει περιλαμβάνει την ελευθερία του Τύπου», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τ.Κροόυλι σε μήνυμά του στο Twitter.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία. Ο δρόμος της Αιγύπτου προς τη δημοκρατική αλλαγή πρέπει να είναι ειρηνικός», προσθέτει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα ήταν απαράδεκτη η υποστήριξη της βίας με οποιονδήποτε τρόπο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή και το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και να δεσμευτούν το ταχύτερο δυνατό σε έναν ανοιχτό διάλογο για να διασφαλιστεί μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματ".

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου προσέθεσε εξάλλου ότι «η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον Μεσογειακό Διάλογο, είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή».

Moody΄s: Υποβάθμιση πέντε αιγυπτιακών τραπεζών

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s Investors Service προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για πέντε αιγυπτιακές τράπεζες, που εδρεύουν στο Κάιρο.

Πρόκειται για τις National Bank of Egypt, Bank Misr, Banque du Caire, Commercial International Bank και Bank of Alexandria.

Είχε προηγηθεί από τον ίδιο οίκο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αιγυπτιακού δημοσίου.

Ο κίνδυνος να μην είναι άμεσα εγγυημένες οι καταθέσεις των αποταμιευτών για τις πέντε αυτές τράπεζες παρουσιάζεται πλέον αυξημένος, σημειώνει ο οίκος.