Κόσμος
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 09:06

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο

Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, με τουλάχιστον επτά νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και εκατοντάδες τραυματίες.

Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, με τουλάχιστον επτά νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και εκατοντάδες τραυματίες.

«Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν πυροβολισμοί. Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί», είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Αχμεντ Σάμιχ Φαρίντ, στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ άνοιξαν πυρ τα ξημερώματα της Πέμπτης εναντίον αντίκυβερνητικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός και τον τραυματισμό επτά άλλων. Λίγο αργότερα, το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή του επεισοδίου και επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό ενός διαδηλωτή στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών ανέφερε πως οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που βρίσκονταν στην πλατεία, δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, σε συλλήψεις προχώρησε ο στρατός της Αιγύπτου, παρατάσσοντας παράλληλα στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, o επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, εμμένοντας στον όρο ο Μουμπάρακ να φύγει πρώτα από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν κάθε μέτρο που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.

Στα Ηνωμένα Εθνη, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών» και κάλεσε σε μια «μετάβαση με ηρεμία και τάξη».

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον κατήγγειλε τις αιματηρές συγκρούσεις, καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, την «απεχθή εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων». Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Ανησυχία ΣΑΕ

Με «ανησυχία και έκδηλο ενδιαφέρον» παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΑΕ τονίζει ότι στέκεται «στο πλευρό της ελληνικής παροικίας, των δύο ιστορικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Σινά». «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, από την πλευρά μας, σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την απρόσκοπτη πορεία των δύο μεγάλων εκκλησιαστικών θεσμών αλλά και για τις ελληνικές κοινότητες», υπογραμμίζει ο συντονιστικός φορέας των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Η χώρα του Νείλου αποτελεί για τους Αιγυπτιώτες δεύτερη πατρίδα και πορεία ανάπτυξης, μέσα σε πλαίσιο ομαλότητας και κοινωνικής ειρήνης αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας της, που είναι και η ευχή όλων μας».