Mήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις της Λευκωσίας με πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Mήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια με πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαξίμου.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας και αναφέρθηκε στις συχνές συνάντησεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Όπως είπε, κατά τη σημερινή τους συνάντηση υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση από τον Κύπριο Πρόεδρο για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Γενεύης (σ.σ. την ημέρα της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική τους επικοινωνία), ενώ συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά και ο συντονισμός των δύο χωρών εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ελπίζουμε, είπε ο Πρωθυπουργός, η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, με πραγματική βούληση για επίλυση και στόχο την επανένωση της νήσου και μία λύση που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική θέση για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Είμαστε δίπλα στην Κύπρο όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας πως το Κυπριακό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ελληνική εξωτερική πολιτική και επισημαίνοντας ότι χωρίς επίλυση Κυπριακού δεν μπορέι να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Συντονισμός και στην ενέργεια
Με δεδομένο ότι κύριο αντικείμενο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., κατά τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου - Χριστόφια συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός των πολιτικών στο τομέα της ενέργειας.
«Εχουμε συγκλίνοντα συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα. Οι σχέσεις μας είναι αδελφικές και αυτό ισχύει και στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε σε συνεχή συντονισμό. Η συνεργασία αυτή είναι υποδειγματική και από κοινού παίρνουμε αποφάσεις», δήλωσε αναφορικά με το θέμα ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι πολλά γράφονται για το τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά αυτό, διευκρίνισε, «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει».
Τέλος, στη συνάντηση εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη «φίλη και γειτονική χώρα», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Αίγυπτο.
Δ. Χριστόφιας: Στην πλευρά της Τουρκίας η βούληση για λύση
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Παπανδρέου για τη συμπαράστασή του στα κυπριακά θέματα, μια υποστήριξη όπως είπε που εκδηλώνεται έμπρακτα και όχι στα λόγια, ενώ έκανε λόγο για στενή σχέση φιλίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, «που ενισχύει το υπόβαθρο της συνεργασίας» των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης στη Γενεύη τόνισε ότι η στάση που ανέπτυξε η Κύπρος ήταν πειστική για τη θέληση να προχωρήσει στην επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, μιας λύσης που θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η βούληση για λύση βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς «να προχωρήσει σε λύση ακόμη και φέτοςεφόσον δώσει το χέρι της η Τουρκία».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που όπως ανέφερε ενδιαφέρουν τις δύο χώρες λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των φιλικών δεσμών με τα γειτνιάζοντα κράτη, ευχήθηκε να υπάρξει θετική έκβαση στην Αίγυπτο προς όφελος της ειρήνης. «Εκρηκτικές καταστάσεις στην περιοχή δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν όλους μας. Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εξάλλου από δημοσιογράφους σχετικά με τα ενεργειακά δήλωσε ότι υπάρχει συναντίληψη της ελληνικής και κυπριακής πλευράς «επί τους ευαίσθητου αυτού ζητήματος», επισημαίνοντας ότι η αφετηρία της κοινής προσέγγισης είναι η παραδοχή ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος να ασκησει τα κυριαρχικά του διακιώματα. Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και περισσότερα έργα παρά λόγια, πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα. Οι περιπτώσεις αυτές μελετώνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο γιατί κάθε κίνηση έχει και τις πολιτικές της επιπτώσεις», επισήμανε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς κάθε πλευρά να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.
«Πρέπει να είμαι σίγουροι για το τι υπάρχει και για τις κινήσεις που θα αποφασίσουμε να κάνουμε» παρατήρησε, προειδοποιώντας ότι «με το θόρυβο που γίνεται σκοτώνουμε εν τη γενέσει τους τις δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης τέτοιων δυνατοτήτων».
ΚΚΕ: O εμπαιγμός των λαών έχει όρια
«Τελικά με ποια νομιμότητα τάσσεται ο πρωθυπουργός; Με αυτή της κυβέρνησης Μουμπάρακ που βιαιοπραγεί κατά του Αιγυπτιακού λαού και που το κόμμα του ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή; Με τη νομιμότητα του εξεγερμένου λαού της Αιγύπτου; Με τη νομιμότητα των απροκάλυπτων παρεμβάσεων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ για να καθορίσουν τις εξελίξεις;», διερωτάται το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Καταλήγοντας δε τονίζει ότι «ο εμπαιγμός των λαών έχει όρια. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική, τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού».