Κόσμος
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 15:01

Αίγυπτος: «Συγγνώμη» πρωθυπουργού για τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών

Συγγνώμη ζήτησε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Aχμεντ Σαφίκ για τη βία «κατά το τελευταίο 24ωρο» στο Κάιρο και υποσχέθηκε πως όσοι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια θα τιμωρηθούν. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 800 τραυματίες κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.

Συγγνώμη ζήτησε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Aχμεντ Σαφίκ για τη βία «κατά το τελευταίο 24ωρο» στο Κάιρο και υποσχέθηκε πως όσοι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια θα τιμωρηθούν. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 800 τραυματίες κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών και ως εκ τούτου ζητώ συγγνώμη», είπε ο Σαφίκ μιλώντας στον αιγυπτιακό σταθμό αλ Χαγιάτ.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, αρνούμενος κρατική ανάμειξη στις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Προσέθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα και επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του αρκετούς αστυνομικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα, μετά τις βίαιες συμπλοκές στο κέντρο του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Απευθυνόμενος δε στους διαδηλωτές ανέφερε ότι το να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ δεν θα τους αποφέρει τίποτε περισσότερο.

Εξοργισμένοι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι αυτοί που άνοιξαν πυρ εναντίον τους ήταν αστυνομικοί με πολιτικά. Διοργανωτές των διαδηλώσεων ισχυρίστηκαν ότι ομάδα 100 ατόμων που επιτίθεντο εναντίον αντικυβερνητικών κρατούσαν έγγραφα που τους συνέδεαν με την αστυνομία ή το κυβερνών κόμμα.

Σήμερα το πρωί ο στρατός απώθησε υποστηρικτές του Μουμπάρακ μακριά από τους αντικυβερνητικούς, δημιουργώντας μια «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τις συγκρούσεις, καθώς οι αντίπαλες ομάδες συνέχισαν να ρίχνουν πέτρες η μία στην άλλη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων πριν από δέκα ημέρες μέχρι σήμερα ενδέχεται να αγγίζουν τους 300 σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ κάλεσε σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνομιλίες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera , ορισμένες παρατάξεις δέχθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Wafd. Eκπρόσωπος του κόμματος ωστόσο δήλωσε στη συνέχεια ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν μετά τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών τις οποίες φέρεται να υποκίνησε η κυβέρνηση .

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, απέρριψαν την πρόσκληση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία .

«Αρνηθήκαμε τη συνάντηση. Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις έχουν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Πλατεία Ταχρίρ», δήλωσε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στο Ρόιτερς.

«Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι αρνούμαστε οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα προκύψει από τη συνάντηση αυτή», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελντάγκι, των Αδελφών Μουσουλμάνων, πρώην μέλος του κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η αδελφότητα υποστηρίζει τους όρους που έθεσε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.