Κόσμος
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 12:39

Ιράν: «Ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα» στη Μέση Ανατολή

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε «ισλαμικό απελυεθερωτικό κίνημα» στον αραβικό κόσμο, καλώντας τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες μέχρι την εγκαθίδρυση ενός «λαϊκού καθεστώτος που θα έχει ως θεμέλιο τη θρησκεία».

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε «ισλαμικό απελυεθερωτικό κίνημα» στον αραβικό κόσμο, καλώντας το λαό της Αιγύπτου και της Τυνησίας να ενωθούν γύρω από τη θρησκεία τους ενάντια στη Δύση.

«Η αφύπνιση του ισλαμικού αιγυπτιακού λαού είναι ένα ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα και εγώ, στο όνομα της ιρανικής κυβέρνησης, χαιρετώ το λαό της Αιγύπτου και το λαό της Τυνησίας», είπε ο Χαμενεΐ από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής.

Παράλληλα, κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να επικεντρωθεί κατά του «σιωνιστή εχθρού» και όχι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, ενώ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου «υπηρέτη των σιωνιστών και των Αμερικανών».

Μιλώντας στα αραβικά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες του μέχρι την εγκαθίδρυση ενός «λαϊκού καθεστώτος που θα έχει ως θεμέλιο τη θρησκεία (το Ισλάμ)».

«'Όσα συμβαίνουν σήμερα στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο, την Τυνησία και σε άλλες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι όπως λέγαμε, με αφορμή την ισλαμική αφύπνιση κατά την νίκη της μεγάλης ισλαμικής επανάστασης του ιρανικού έθνους, που αποδεικνύεται σήμερα», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

«Η Αίγυπτος επί 30 χρόνια ήταν στα χέρια κάποιου που υπήρξε ο εχθρός της ελευθερίας, ο υπηρέτης των σιωνιστών», τόνισε.

Για το λόγο αυτό «οι Ισραηλινοί και οι σιωνιστές εχθροί είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για όσα συμβαίνουν, γιατί γνωρίζουν ότι αν η Αίγυπτος πάψει να είναι σύμμαχός τους, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ υπηρέτησε δουλικά τους Αμερικανούς δεν βοήθησε διόλου την Αίγυπτο να σημειώσει την παραμικρή πρόοδο», είπε.

«Πρέπει να ξέρει ότι την ημέρα που θα φύγει, η οποία με τη βοήθεια του Θεού θα έρθει πολύ σύντομα, οι Αμερικανοί θα είναι οι πρώτοι που θα του γυρίσουν την πλάτη. Θα είναι οι πρώτοι που θα του κλείσουν την πόρτα, όπως το έκαναν με τον (πρώην πρόεδρο της Τυνησίας) Μπεν Αλι και τον (πρώην Σάχη του Ιράν) Μοχαμάντ Ρεζά», επισήμανε.

«Οι άλλοι λαοί μας κοιτάζουν, και γι’ αυτούς το πιο σημαντικό (της ιρανικής επανάστασης) είναι η πολιτική μας ανεξαρτησία και η αντίστασή μας απέναντι στους εχθρούς», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ