Μέχρι τον Ιούνιο -και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ- θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται από τους περίπου 16.000 συμβεβλημένους με ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ γιατρούς, από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Μέχρι τον Ιούνιο -και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ- θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται από τους περίπου 16.000 συμβεβλημένους με ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ γιατρούς, από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου γίνεται η επεξεργασία του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος διεμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή την φορά δεν θα σταματήσει την Πολιτεία ο «συντεχνιασμός», αλλά θα προχωρήσει στη θέσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχίζοντας -όπως είπε- μέχρι τέλους τον αγώνα της υπέρ του πολίτη.
Αναφερόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι όλα γίνονται από ορισμένους συνδικαλιστές των γιατρών και όχι από την πλειοψηφία τους γιατί -όπως είπε- δεν θέλουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Δεν την θέλουν», εξήγησε, «γιατί από 7.000 - 8.000 οι γιατροί του ΙΚΑ θα αυξηθούν σε 36.000».
Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει το επιχείρημά τους ότι το νομοσχέδιο μεταβάλλει τους γιατρούς σε συμβεβλημένους γιατρούς με 600 ευρώ το μήνα -καθώς, όπως σημείωσε, ο νόμος ορίζει, από τις 15 Δεκεμβρίου που αναρτήθηκε, το αντίθετο ακριβώς- «γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας αυτός γίνεται για λόγους, τους ίδιους που από τη δεκαετία του '80 δεν άφησαν κανένα υπουργό ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ να θεσπίσει επιτέλους την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Δεν την θέλουν. Το πολεμούν αυτό. Αυτή τη φορά όμως αυτός ο αγώνας που γίνεται γι' αυτό το σκοπό - τον αδιαφανή και μη λεγόμενο - δεν θα είναι κερδοφόρος για τους γιατρούς του ΙΚΑ που μπαίνουν σε αυτή τη μάχη με αυτό τον τρόπο», υποστήριξε. «Τώρα που καταλαβαίνουν ότι το "πρόσημο" της απεργίας είναι ανύπαρκτο», συμπλήρωσε, «μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν "γιατί όλη αυτή η φασαρία"».
Αναλυτικά τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ έχουν ως εξής:
1. Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.
2. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
3. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
4. Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.
5. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
6. Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]).
7. Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.
«Τώρα είναι η ώρα να μπει τέλος στις ουρές της ταλαιπωρίας των πολιτών για υπηρεσίες υγείας. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την προσπάθεια. Τώρα είναι η ώρα για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για κάθε Έλληνα, παντού στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας, αυτό απαιτούν οι πολίτες, αυτό στηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών», σχολίασε από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.
Υπεγράφη η ΚΥΑ για τις εφημερίες
Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλη Τιμοσίδη και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, αυξάνεται το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών ανά Υ.Πε., από 9% στο 12 %. Με την αύξηση αυτή αναμένεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται, κυρίως, στα περιφερειακά νοσοκομεία για την κάλυψη των εφημεριών τους.
ΚΚΕ: Αντιλαϊκός ο χαρακτήρας του πολυνομοσχεδίου
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία αναδείχνουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του, αφού με αυτό εμπορευματοποιείται παραπέρα ο τομέας Υγείας και στερούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι», υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παρουσιάζει την απεργία ως στρεφόμενη κατά των ασθενών, ακολουθώντας τη πάγια τακτική της του ''διαίρει και βασίλευε''».
Επιτίθεται ωστόσο και κατά της ΝΔ, την οποία κατηγορεί οτι «δημαγωγεί και εμπαίζει το λαό, αφού συμφωνεί με τη πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των μεγαλογιατρών, επιδιώκοντας να χρησιμοποιεί το κίνημα για να ενισχύει τον δήθεν αντιπολιτευτικό ρόλο της».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοπτική, αν στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων είχαν τεθεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, μαζί με το αίτημα για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους, με Δημόσια Δωρεάν Κέντρα Υγείας και με υγειονομικούς μόνιμους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «αυτά τα αιτήματα σήμερα δεν προβάλλονται από τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών. Αντίθετα, διεκδικούν να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου μια μικρή μερίδα γιατρών και στις επιχειρήσεις υγείας οι γιατροί να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Τέτοια αιτήματα δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τα αξιοποιεί, για να κατασυκοφαντεί τις κινητοποιήσεις. Διασπούν τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας που έπρεπε να είναι ενιαίος, γεγονός που αποδυναμώνει την πάλη εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής».
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να συσπειρωθούν αποφασιστικά στο ΠΑΜΕ υγειονομικών, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες πρέπει να ενταθούν και να στηριχθούν με τον αγώνα μέσα στα νοσοκομεία.