Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι φανερό πλέον πως έχει επηρεάσει έντονα και τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Το αποτέλεσμα ήταν η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου να είναι η πλέον «φτωχή» των τελευταίων ετών. Διαβάστε όλο το πάρε-δώσε.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι φανερό πλέον πως έχει επηρεάσει έντονα και τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Το αποτέλεσμα ήταν η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου να είναι η πλέον «φτωχή» των τελευταίων ετών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, ο οποίος από το 2008 ξόδεψε κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει παίκτες εγνωσμένης αξίας. Η διοικητική του, όμως, αστάθεια και ο φόβος μήπως το μπάτζετ ξεφύγει, τον έκαναν να σιγήσει όλον τον περασμένο μήνα και μόνο τις τελευταίες μέρες κινήθηκε -ανεπιτυχώς- για την απόκτηση του Γιώργο Γεωργιάδη από τον Πανσερραϊκό.
Ο 23χρονος άσος των «λιονταριών» γενικά αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» για τις ομάδες του πρώην ΠΟΚ. Τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Ολυμπιακό κινήθηκαν και αυτοί για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, όμως δεν κατάφεραν να δώσουν το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ που ζητούσε ο πρόεδρος των Σερραίων Πέτρος Θεοδωρίδης και άλλες χρονιές θα φάνταζε αστείο, δείγμα του ότι η περίοδος των παχιών αγελάδων πέρασε και πλέον μπαίνουμε σε αυτή των ισχνών.
Ο Ολυμπιακός έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ελληνική αγορά, αφού πήρε τον Γιάννη Μανιάτη από τον Πανιώνιο, ενώ συμφώνησε και με τον ελεύθερο Ράφικ Τζιμπούρ, παρόλη την πληθώρα λύσεων που έχει στην επιθετική του γραμμή.
Η Ένωση έκανε τρεις προσθήκες στο ρόστερ της, εκμεταλλευόμενη κυρίως το όνομα του τεχνικού της Μανόλο Χιμένεθ, όμως επέλεξε να ρισκάρει και να χτίσει πάνω σε παίκτες που πήρε δανεικούς.
Ο ΠΑΟΚ πήρε ποδοσφαιριστές σε θέσεις, που πονούσε, όπως τον Βραζιλιάνο Ετό από την Ντιανμό Ζάγκρεμπ και τον Κολομβιανό Ντιέγκο Αρίας της Όνσε Καλάντας, ακλουθώντας πιστά τη λογική του των τελευταίων χρόνων.
Η αποχώρηση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ αποσυντόνισε τον Αρη, ο οποίος στράφηκε για μια ακόμα φορά στις αγορές του εξωτερικού, φέρνοντας ακόμα περισσότερους ξένους στο ρόστερ του. Σε αυτούς ξεχωρίζει ο Νέρι Καστίγιο, γνωστός σε όλους από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, αν και από τη στιγμή που αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους» πριν τέσσερα χρόνια κατάφερε να αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους, αλλά σε μόλις 30 συνολικά παιχνίδια.
Μια καραβιά ποδοσφαιριστές (οκτώ μέχρι σήμερα) έφερε η ΑΕΛ, που παλεύει με νύχια και με δόντια για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά προφανώς το κάνει χωρίς σχέδιο, αφού παραμένει άγνωστο το πώς τα νέα της αποκτήματα θα ενταχθούν στην ομάδα.
Την πιο ουσιαστική, πάντως, μεταγραφή (έστω και δανεικού) μπορεί να περηφανεύεται ότι έκανε ο Πανιώνιος, φέροντας από τον Ολυμπιακό τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος του έχει δώσει ήδη τέσσερις υπερπολύτιμους βαθμούς.
Συνολικά οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας πραγματοποίησαν 59 μετάγραφες, που ναι μεν είναι από αρκετές, έως πολλές σε αριθμό, άλλα οι περισσότερες ήταν δανεισμοί και υπογραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών.