Κόσμος
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 18:49

Αίγυπτος: Ηχηρό μήνυμα αποχώρησης

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της αποχώρησης του Αιγύπτιου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν και συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές δε θα διαλυθούν με τη βία.

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της αποχώρησης του Αιγύπτιου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν και συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές δε θα διαλυθούν με τη βία. Ειδικότερα, το υπουργείο Πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι διαδηλωτές δεν θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ».

«Ο κ. Σαφίκ επέμεινε για το γεγονός ότι οι διαδηλωτές είναι ελεύθεροι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ και ότι κανείς δεν θα συλληφθεί επειδή συμμετέχει σε διαδηλώσεις, εφόσον δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη βίας ή βανδαλισμό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν αναφέρθηκαν επεισόδια στο χώρο της πλατείας, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μικροσυμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Χόσνι Μουμπάρακ μακριά από την πλατεία.

Ανταποκριτές διεθνών δικτύων έκαναν λόγο για αυξημένη παρουσία του στρατού.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στη διαδήλωση συμμετείχε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σε γαλλικό ραδιόφωνο δήλωσε διαθέσιμος για να αναλάβει πολιτικό αξίωμα στη χώρα: «Είμαι φυσικά στη διάθεση της χώρας μου. Όμως θα δούμε τις πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να υπηρετήσει ως ένας πολίτης που έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος (για την προεδρία)».

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, όπου δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη «Κορνίς», όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν είχε δημιουργηθεί μέχρι αργά το βράδυ ούτε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο, αλλά και οι εικονολήπτες που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες αυτές.

Ο αιγυπτιακός στρατός εκλήθη να προστατεύσει τους ξένους δημοσιογράφους από επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

«Μίλησα στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Ενοχλήθηκε αφάνταστα. Ήλθε άμεσα σ΄ επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις και τους έδωσε εντολές να διευκολύνουν την εργασία των ξένων μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν κάθε επέμβαση στο έργο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μάγκντι Ράντι.

Tο αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό του.

Λίγο αργότερα, το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ έκανε γνωστό ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες. Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι του έχει γνωστοποιηθεί ότι κρατούνται δύο δημοσιογράφοι, ένας της εφημερίδας Figaro και ένας της Magneto Presse. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν κάποιος από αυτούς εργαζόταν και για το κανάλι Canal+.

Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την προεδρία ο Ελ Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.

«Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Ο Μουμπάρακ διόρισε ως αντιπρόεδρο τον Όμαρ Σουλεϊμάν, για πρώτη φορά στην 30χρονη θητεία του, μετά τις σοβαρότατες ταραχές στη χώρα.

Δημοκρατική μετάβαση «τώρα» ζητεί η ΕΕ

Παράλληλα, με ανακοινωθέν τους μετά το πέρας τη συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να αρχίσει «τώρα».

«Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει τώρα», αναφέρεται στο κείμενο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ζητούν επίσης από τις αιγυπτιακές αρχές να «ανταποκριθούν στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού με πολιτική μεταρρύθμιση και όχι με καταστολή».