Κόσμος
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 09:53

Αίγυπτος: Στο διάλογο προσέρχονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η πιο ισχυρή και καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, θα έχει σήμερα ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν.

Συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η πιο ισχυρή και καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, θα έχει σήμερα ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προσέλθει στο διάλογο υπό τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο για την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων.

«Θα συμμετάσχουμε για να συζητήσουμε την πολιτική μετάβαση, την εκλογή νέου προέδρου και νέου κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί τον λαό», διευκρίνισε ο Εσαν αλ-Αριάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Την Πέμπτη, ο Σουλεϊμάν είχε δηλώσει πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκλήθησαν στο διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αδελφότητα είχε αρχικά αρνηθεί κατηγορηματικά.

Η συμμετοχή της αδελφότητας στην συνάντηση αυτή έχει στόχο να «προστατεύσει την επανάσταση», επισήμανε ο αλ-Αριάν, προσθέτοντας πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα συμμετέχουν στο διάλογο «αν δεν εκπροσωπούνται οι νέοι που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις».

«Οι διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα, θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των νέων. Αν δεν συμβεί αυτό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα επανεξετάσουν την στάση τους», υπογράμμισε.

Εκπρόσωποι της αδελφότητας έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν θα ορίσουν υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της ανεξάρτητης, όσο και της οργανωμένης αντιπολίτευσης. Σκοπός του να διερευνήσει τις προοπτικές, που υπάρχουν σχετικά, με το ποιο κέντρο εξουσίας και πως, θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος συντάγματος.

Αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος Μουμπάρακ

To Σάββατο, εξάλλου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι απαιτείται σταδιακή αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις.

Ο Ελ Μπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι σημαντικό πλήγμα αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο το Σάββατο ήταν μικρότερες σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο, οπότε και θα ανοίξουν μετά από μια εβδομάδα οι τράπεζες, θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.

Ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα μειωθεί η ένταση των διαδηλώσεων, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να γίνουν σκληρότερες και αιματηρές.

«Φυσικά και υπάρχει κούραση», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πρόσθεσε πως «ένας βασικός πυρήνας των διαδηλωτών παραμένει και δεν θα παραιτηθεί μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ».

«Το θέμα είναι ότι (οι διαδηλωτές) μπορούν να γίνουν πιο σκληροί και οργισμένοι. Δεν θέλω να δω για όμορφη, ειρηνική επανάσταση να μετατρέπεται σε αιματηρή», τόνισε.