Κόσμος
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 12:02

Aίγυπτος: Επιμένουν οι διαδηλωτές

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου παραμένουν πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών εμμένοντας στη θέση τους ότι θα αποχωρήσουν μόνο όταν παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, παρά τις συνομιλίες χθες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου παραμένουν πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών εμμένοντας στη θέση τους ότι θα αποχωρήσουν μόνο όταν παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, παρά τις συνομιλίες χθες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

Η κυβέρνηση πρότεινε μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, ωστόσο η αντιπολίτευση τις έκρινε ανεπαρκείς, ενώ οι διαδηλωτές έχουν καλέσει σε νέες διαμαρτυρίες την Τρίτη και την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση από τον ανασχηματισμό της 28ης Ιανουαρίου, στον οποίο προχώρησε ο Μουμπάρακ προκειμένου να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ομαλή ροή της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, ο στρατός επιχείρησε σήμερα να συρρικνώσει την περιοχή που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές. Οι τελευταίοι αντέδρασαν περικυκλώνοντας τους στρατιώτες και εμποδίζοντάς τους.

Παράλληλα, ένας άνδρας των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκε σε επίθεση με τέσσερις ρουκέτες σε στρατώνα στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Χθες, πολλοί Αιγύπτιοι επέστρεψαν στις δουλειές τους, ενώ οι τράπεζες άνοιξαν ξανά έπειτα από μία εβδομάδα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της οποίας προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, θα εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου και θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτήρισε τις αλλαγές «επιφανειακές».

«Τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια. Αυτοί (η κυβέρνηση) δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνον σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο», σημείωσε ο Έσαμ αλ Αριάν, αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Από την πλευρά του ο τιμηθείς με Νόμπελ ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η Αίγυπτος «δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν» και πως η ώρα για την αλλαγή είναι «τώρα».