Πολιτική
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 18:53

Συλλήψεις αγροτών στον Προμαχώνα

Στη σύλληψη έξι αγροτών, που κατάφεραν μέσω αγροτικών παράδρομων να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ λίγο πριν από τη γέφυρα Πετριτσίου και μέσω Αγκίστρου να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, προχώρησαν τη Δευτέρα άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών.

Στη σύλληψη έξι αγροτών, που κατάφεραν μέσω αγροτικών παράδρομων να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ λίγο πριν από τη γέφυρα Πετριτσίου και μέσω Αγκίστρου να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, προχώρησαν τη Δευτέρα άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών.

Παράλληλα, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών, αγροτών και διερχόμενων οδηγών, όταν οι παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, λίγο πριν από τη γέφυρα του Πετριτσίου.

Την ίδια στιγμή σε προσυγκεντρώσεις προχώρησαν αγρότες από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στα Μάλγαρα, αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, παραγωγοί από την Πέλλα στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, από τη Φλώρινα και το Αμυνταίο στον κόμβο Φιλώτα και από τη Θεσσαλία στον κόμβο της Γυρτώνης.

Μ. Αποστολάκη: Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές

Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, η κ. Αποστολάκη επισήμανε ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες.

«Ακούστηκαν όμως και κάποια αιτήματα και θέλω να πω σαφέστατα ότι η απάντησή μας εκεί, σε περιπτώσεις που δεν μπορούσε να είναι αρνητική, ήταν επιφυλακτική, όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ την οποία θέλω να πω ότι αυτή η κυβέρνηση αύξησε από το 7% στο 11% και για την οποία ζητούσαν μετά από την αύξηση αυτή που έγινε τον προηγούμενο χρόνο να πάμε σε περαιτέρω αύξηση στο 15%», εξήγησε η υφυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι οι αγρότες είναι το μόνο κοινωνικό στρώμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, είχε μια θετική δημοσιονομική έκβαση κάποιο αίτημά του.

«Υπάρχουν -είπε- συγκεκριμένα αιτήματα στα οποία πήραν απαντήσεις. Ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια -και αυτό έχει σημασία για τους αγρότες που δοκιμάζεται το εισόδημά τους-, πήραν τις επιδοτήσεις τους στην ώρα τους χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να καταφύγουν σε δανεισμό», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Βολές ΝΔ για κυβερνητική αδιαφορία

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματά τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ΦΠΑ.

«Είμαστε κατά των αποκλεισμών, όμως η κυβέρνηση με την αδράνειά της και την αδιαφορία της οδηγεί τους κλάδους να κατεβαίνουν στους δρόμους. Θα κλείσουν τους δρόμους και θα έχουμε και πάλι τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Ενεργοποιείται με απαράδεκτο τρόπο ο κοινωνικός αυτοματισμός», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Ανάλογου ύφους είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η απουσία ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής και η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγούν, για μια ακόμα φορά, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο», σημειώνει η ΝΔ.

Αναφέρει ακόμη πως μπορεί να διαφωνεί με τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά πως καταλαβαίνει ωστόσο «τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη, που δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου».

Συγκεκριμένα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως «δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου» και συμπληρώνει πως το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθεί «απλά ως σχολιαστής των εξελίξεων».

Στην ανακοίνωση καλείται τέλος ο κ. Παπανδρέου, «αντί να ενεργοποιεί, κατά την πάγια τακτική του, τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέφει, δηλαδή, τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με βασικό στόχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέσα στην οικονομική κρίση».

ΚΚΕ: Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν θα περάσει

Nα αφεθούν όλοι οι αγρότες αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη ζητεί το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει».

Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τις τρομοκρατικές συλλήψεις εκπροσώπων των αγωνιζόμενων αγροτών στις Σέρρες, καταφεύγει στον αυταρχισμό προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς που φουντώνουν».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να σταθούν δίπλα στους αγρότες που αντιπαλεύουν τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα στο οποίο τους οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

«Ο αυταρχισμός πρέπει να προσκρούσει σε κοινό μέτωπο εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχής αγροτιάς. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπόρευση των λαϊκών δυνάμεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Σταθερά αντιαγροτική πολιτική

«Η εμμονή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη γνωστή τακτική απαξίωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα του αγροτικού κινήματος, δε μπορεί να συγκαλύψει τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες», σχολιάζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις είναι αγώνας για την επιβίωση των αγροτών και της υπαίθρου» και πως «η περαιτέρω μείωση κατά 4,3% του αγροτικού εισοδήματος το 2010 που έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 16,9% στο διάστημα 2000-2009, είναι η θλιβερή απόδειξη της αντιαγροτικής πολιτικής στην οποία εμμένει σταθερά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Βουλγαρία: Αντιδράσεις φορέων

Με προσφυγή των βούλγαρων μεταφορέων στον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, προκειμένου να ζητήσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον υπάρξει αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα - Κούλατα από παραγωγούς του νομού Σερρών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κόιτσο Ρούσεφ.

«Η Κομισιόν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα επειδή παραβιάζει τη βασική ντιρεκτίβα ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων», δήλωσε από την πλευρά του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Φόκους, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας των Αυτοκίνητων Μεταφορών, Μιρολιούμπ Στολάρσκι.

Σε παρέμβαση προς τη βουλγαρική κυβέρνηση προσανατολίζονται και οι ξενοδόχοι του χειμερινού θέρετρου Μπάνσκο. Αυτό δήλωσε στο "Φόκους" η πρόεδρος της ένωσης των ξενοδόχων στο Μπάνσκο, Γιάνκα Ράχοβα, σύμφωνα με την οποία το κλείσιμο των συνόρων θα μειώσει κατά 90% τις αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στο θέρετρο (όπου σύμφωνα με τη βουλγαρική στατιστική, ο ένας στους τρεις τουρίστες προέρχεται από την Ελλάδα).

Σύμφωνα με την Ράχοβα μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις των κρατήσεων, αλλά τυχόν διακοπή των αφίξεων των Ελλήνων τουριστών τα σαββατοκύριακα θα προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο στο Μπάνσκο.