Κόσμος
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 16:38

Αίγυπτος: Δημιουργία επιτροπών για την «ομαλή μετάβαση»

Προς τη δημιουργία ενός «ξεκάθαρου χάρτη» για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας υποστηρίζει ότι βαδίζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη συγκρότηση δύο επιτροπών για το χειρισμό της. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ.

Προς τη δημιουργία ενός «ξεκάθαρου χάρτη» για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας υποστηρίζει ότι βαδίζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη συγκρότηση δύο επιτροπών για το χειρισμό της.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ χαιρετίζει τη διαδικασία διαλόγου και «εθνικής συμφιλίωσης».

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν σήμερα, 15η ημέρα του κινήματος της αμφισβήτησης, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνέχισης (της διαδικασίας) και της μετακίνησης από κατευθυντήριες γραμμές σε έναν ξεκάθαρο χάρτη με απόλυτο χρονοδιάγραμμα» για μία «ειρηνική και οργανωμένη» μετάβαση της εξουσίας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται δύο επιτροπές προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μία θα είναι «υπεύθυνη για την εφαρμογή των απαιτούμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος και νομοθετικών τροποποιήσεων».

Μια δεύτερη επιτροπή θα είναι «υπεύθυνη για την εποπτεία της σωστής εφαρμογής των συμφωνιών στις οποίες καταλήγουν οι συμμετέχοντες στον εθνικό διάλογο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι και οι δύο αρχίζουν τις εργασίες τους από σήμερα.

Μια ακόμα επιτροπή θα διερευνήσει τις συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων κατά 15% από την 1η Απριλίου.