Κόσμος
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 18:14

Ρωσία: Απαγορεύτηκε η είσοδος στον ανταποκριτή της Guardian

Tον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian απέλασαν από τη χώρα οι ρωσικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν την αιτία.

Tον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian απέλασαν από τη χώρα οι ρωσικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν την αιτία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Λουκ Χάρντινγκ επέστρεψε στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο μετά από δύο μήνες στο Λονδίνο, από όπου κάλυψε θέματα σχετικά με τη διαρροή αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων μέσω του ιστότοπου WikiLeaks. Ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου τού απαγόρευσαν την είσοδο μόλις είδαν το διαβατήριό του.

Μετά από 45 λεπτά σε κελί του αεροδρομίου, άνδρες της ασφάλειας έβαλαν το Χάρντινγκ στο πρώτο αεροπλάνο για Λονδίνο, ενώ η βίαζα του ακυρώθηκε.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας συνδέει την απέλαση με τα ρεπορτάζ της Guardian που έκαναν λόγο για αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα όπου Ισπανός εισαγγελέας χαρακτήριζε τη Ρωσία του Πούτιν «μαφιόζικο κράτος», στο οποίο τα πολιτικά κόμματα δρουν «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Λουκ Χάρντινγκ, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά δημοσιογραφικά βραβεία, έχει διατελέσει ανταποκριτής στο Νέο Δελχί, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Επίσης έχει καλύψει πολλές συγκρούσεις, ανάμεσα στις οποίες αυτές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Πρόκειται σαφώς για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθεροτυπία και είναι ανησυχητικό που η ρωσική κυβέρνηση μπορεί τώρα να πετάει έξω τους δημοσιογράφους που δεν εγκρίνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Άλαν Ρασμπρίτζερ.

Επικαλούμενο αστυνομική πηγή, το Reuters μεταδίδει ότι ο Χάρντινγκ μπήκε σε λίστα που περιλαμβάνει αυτούς στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, επειδή εισήλθε χωρίς άδεια από τις αρχές στο Βόρειο Καύκασο όπου οι ρωσικές αρχές πραγματοποιούσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».