Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την Υγεία, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ότι ο πολίτης «νοιώθει στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα».
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την Υγεία, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ότι ο πολίτης «νοιώθει στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα».
«Περίμενα αυτή την ώρα από τον Ιούλιο του 2010, όταν το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε τις γενικές αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, στην έναρξη της συζήτησης.
Αφού κατέθεσε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο - οι οποίες υπαγορεύτηκαν, όπως ανέφερε, από το διάλογο στη Βουλή και από την εισήγηση της ΟΚΕ - υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, είναι σήμερα στη Βουλή για να προασπίσει τη δημιουργία, επιτέλους, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, τόνισε ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, «δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία», διευκρινίζοντας πως όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία, είναι πολύ σημαντικά, αλλά - όπως είπε - προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε τον γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, σημείωσε πως όταν ετέθη σε διάλογο ορισμένοι εκ των ιατρών αρνήθηκαν να βοηθήσουν, προσθέτοντας ότι πίσω από την άρνηση, «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται».
«Για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», κάλεσε τη Βουλή να αναρωτηθεί γιατί, ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.
«Ας είναι. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρότασή μας για τον γιατρό κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με τη βίαιη άρνηση ορισμένων. Ο πολίτης το καταλαβαίνει. Όπως νοιώθει και στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα», τόνισε.
Χαρακτήρισε επιπλέον «αναλήθειες» τα όσα λένε οι γιατροί πως το νέο νομοσχέδιο θα τους μετατρέψει σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ, ενώ για το αίτημα των γιατρών να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΑΕΕ ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται περί συμβάσεων μεσαιωνικού τύπου και συμπλήρωσε ότι λόγω ιδιαιτερότητας του Οργανισμού είναι ελκυστικός προς τους γιατρούς.
«Όχι άλλα ψέματα», υπογράμμισε καταλήγοντας και κάλεσε τους γιατρούς να αντιληφθούν ότι από την επομένη της ίδρυσης του ενιαίου οργανισμού, έρχονται τα θέματα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Πρόσκληση για διάλογο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Παραλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των γιατρών και των φαρμακοποιών την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου επί συγκεκριμένων ζητημάτων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει γίνει πολλές φορές έως σήμερα, χωρίς, όμως, όπως επισήμανε, να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, που δεν είναι μόνο η σπατάλη, αλλά κι η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης.
«Τώρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο να κάνουμε πίσω», υπογράμμισε και κάλεσε τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των γιατρών και των φαρμακοποιών «να καθίσουμε από την Πέμπτη, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, για να δούμε τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν: την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις συμβάσεις με τους γιατρούς και το θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης».
«Τους καλούμε από αυτό εδώ το βήμα, αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά με ευθύνη δική τους, να γίνει τώρα, με συγκεκριμένες προτάσεις», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.
Τροποποίηση
Με τροποποίηση στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας οι γιατροί μπορούσαν να τοποθετηθούν διευθυντές στο ΕΣΥ.
Όπως προβλέπεται, οι γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμοι ή επί θητεία, οι οποίοι παραιτήθηκαν από την υπηρεσία τους και εξελέγησαν βουλευτές, μετά τη λήξη της θητείας τους επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και καταλαμβάνουν τη θέση που κατείχαν εφόσον αυτή παραμένει κενή.
Εάν η θέση που κατείχαν έχει ήδη καταλειφθεί, τότε επιστρέφουν σε προσωποπαγή θέση που καταργείται αμέσως μόλις αποχωρήσουν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. Ο χρόνος της βουλευτικής θητείας των παραπάνω γιατρών θα προσμετρηθεί ως χρόνος υπηρεσίας για την εν γένει υπηρεσιακή τους εξέλιξη και συνταξιοδότησή τους.
Αντίθετη στο ν/σχ η αντιπολίτευση
Τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με αφορμή την πρόσκληση σε διάλογο προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς την επομένη του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, - χαρακτηρίζοντάς το «μία θεωρητική καρικατούρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης» - και να αρχίσει τώρα ο διάλογος.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ακολουθεί πιστά τις πολιτικές ΕΕ για την Υγεία για σταθερή μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματιών της Υγείας, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την Υγεία, μεταφοράς του κόστους των δαπανών Υγείας στις πλάτες των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων, μείωσης των δαπανών και μέσω του μισθολογικού κόστους, αλλαγής προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων.
Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με αυτή την πολιτική, η οποία ιδιωτικοποιεί την Υγεία και με το νομοσχέδιο αυτό προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας και στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης καταλόγισε στο υπουργείο Υγείας ότι αφήνει αδιευκρίνιστα σημαντικά θέματα και πολλές λεπτομέρειες στις οποίες, όμως - όπως είπε - «κρύβεται ο διάβολος» και ζητεί στους επιστημονικούς φορείς να προσέλθουν σε διάλογο σε ύλη διαλόγου.
Ζήτησε μάλιστα απαντήσεις σε ερωτήματα για το αν υπάρχει όριο στον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που θα έχουν συμβάσεις με τον ενιαίο φορέα, αν υπάρχει πλαφόν αμοιβών για τους συμβεβλημένους, αν θα αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης των γιατρών που δεν θα συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα, αν θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή γιατρού στον ενιαίο φορέα.
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοθέτημα και ζήτησε να αποσυρθεί διότι - όπως είπε - είναι ανεφάρμοστο, αλλά και αν επιχειρήσει να το εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα διαλύσει ότι έχει μείνει στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ανυποχώρητοι οι απεργοί ιατροί
Πάντως οι απεργοί δεν δείχνουν διάθεση να μαλακώσουν τη στάση τους. Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για «ενιαίο σύστημα και ενιαίο φορέα υγείας κατά πράξη και περίπτωση με συλλογικές συμβάσεις και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών».
Αυτό, τόνισε, είναι το σύστημα του μέλλοντος και αυτό ζητάει ο ιατρικός κόσμος και οι ασφαλισμένοι, ενώ συμπλήρωσε πως οι πολίτες είναι στο πλευρώ των γιατρών.
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιατρικός κόσμος πλήττεται βάναυσα από το νομοσχέδιο, το οποίο «παραβιάζει απροκάλυπτα, αναίτια και ωμά τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η Πολιτεία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς».
Απείλησε μάλιστα πως «αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις εφημερίες». «Να έρθει ο Λοβέρδος να εφημερεύσει και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί που τόσο κατάφωρα τους πρόσβαλε», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε από σήμερα και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ, η οποία έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.
Γ. Πεταλωτής: Κάποιοι επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο μέτωπο της υγείας.
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις στο χώρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε λογικό να αντιδρούν κάποιοι «όταν γίνονται μεγάλες ανατροπές και αλλαγές», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει προτάσεις.
Πρέπει, πρόσθεσε, όλοι να αναλογιστούν ότι πρώτη η σημερινή κυβέρνηση δείχνει τη βούληση να τερματίσει συντεχνιακά συμφέροντα λίγων, να διακόψει την αδράνεια και να θεσπίσει τόσα μέτρα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τής εκάστοτε εξουσίας.
Ο κ. Πεταλωτής δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στη στάση της ΝΔ απέναντι στις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως ανέφερε, μεγάλος αριθμός των αλλαγών, έχουν την έγκριση της ψήφου του λαού και αποτελούν ξεκάθαρη βούλησή του, «δεν έχουν όμως την έγκριση της ΝΔ και των συντεχνιών, που ξεβολεύονται, όσων είναι αντίθετοι σε κάθε ουσιαστική αλλαγή, που επιχειρείται στη χώρα και όσων επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης και χαοτικών καταστάσεων».
Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει τους καταληψίες γιατρούς στο υπουργείο Υγείας. «Μεγαλοστελέχη και αρμόδια στελέχη της ΝΔ επισκέπτονται τους καταληψίες και κάνουν δηλώσεις με μεγάλες κορώνες, ενώ δεν έχει γίνει καταδίκη αυτών των εξελίξεων από τη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ