Κόσμος
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 13:09

Ιταλία: Παραπομπή Μπερλουσκόνι ζήτησε η εισαγγελία

Η εισαγγελία του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση για την άμεση παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση «Ρούμπιγκεϊτ», με τις κατηγορίες της συνδρομής σε εκπόρνευση ανηλίκου και της κατάχρησης εξουσίας.

Η εισαγγελία του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση για την άμεση παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τις κατηγορίες της συνδρομής σε εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρησης εξουσίας.

Ο αρμόδιος δικαστής έχει προθεσμία πέντε ημερών για να αποφασίσει, αν και αυτή η προθεσμία είναι δυνατόν να παραταθεί για λίγες ακόμη ημέρες. Εάν ο δικαστής συμφωνήσει, η δίκη θα αρχίσει σε διάστημα δύο μηνών.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου δηλώνουν ότι ο Μπερλουσκόνι πλήρωσε για τις σεξουαλικές υπηρεσίες «σημαντικού αριθμού» νεαρών γυναικών, ανάμεσά τους και η μαροκινής καταγωγής χορεύτρια Καρίμα Ελ Μάχρουγκ (Ρούμπι), όταν δεν ήταν ακόμη 18 ετών. Κατηγορούν επίσης τον Μπερλουσκόνι ότι μεσολάβησε με τηλεφώνημά τους στην αστυνομία για να αφεθεί ελεύθερη η χορεύτρια όταν είχε προσαχθεί ως ύποπτη για κλοπή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες. Ισχυρίζεται ότι αριστεροί εισαγγελείς τον καταδιώκουν και προσπαθούν να καταστρέψουν την καριέρα του. Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Ρούμπι.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι , η οποία είχε ήδη αποδυναμωθεί μετά την αποχώρηση του Τζιανφράνκο Φίνι από το κόμμα Λαός της Ελευθερίας τον περασμένο χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε το νόμο που παρείχε προσωρινή ασυλία στον πρωθυπουργό και τους υψηλόβαθμους υπουργούς, επιτρέποντας στους δικαστές να αποφασίσουν κατά περίπτωση αν εν ενεργεία πρωθυπουργός μπορεί να παραπέμπεται σε δίκη.