Πολιτική
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 13:33

Αλ. Παπαρήγα: Κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και όχι χρέους

Έχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους, επεσήμανε σήμερα η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο της Ε.Ε. και το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Πραγματικός αντίπαλος, τόνισε, και η γραμμή ρήξης είναι αποδέσμευση απ' την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Έχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους, επεσήμανε σήμερα η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο της Ε.Ε. και το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Πραγματικός αντίπαλος, τόνισε, και η γραμμή ρήξης είναι αποδέσμευση απ' την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε σε συντονισμό του λαϊκού αγώνα (κανείς -είπε- κλάδος μόνος του, αμυντικά-συντεχνιακά), χαρακτηρίζοντας ορόσημο τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 23/2.

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όλα αυτά που ακούγαμε από την χορωδία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, τις διάφορες φούσκες και τους κερδοσκόπους, περί καζινοκαπιταλισμού και περί κρίσης της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ή αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος λόγω αδιαφάνειας και επίορκων πολιτικών που χρηματίζονται, αφέθηκαν στην άκρη και τώρα γίνεται λόγος περί κρίσης χρέους. Τα χρέη δηλαδή και τα ελλείμματα των κρατών, τάχα έφεραν την κρίση»,παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του Spiegel για ελληνικές καταθέσεις ύψους 600 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ελβετίας. «Οι καταθέτες», είπε, «δεν είναι εργαζόμενοι μισθωτοί, ούτε μικροεπαγγελματίες και φτωχοί αγρότες. Να που πήγαν τα χρήματα και μάλιστα νόμιμα, αφού την νομιμότητα την διαμορφώνουν οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ουτοπικές τις δήθεν -όπως είπε- ανατρεπτικές θεωρίες ότι η λαϊκή πάλη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω χωρίς να κατευθύνεται στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και αδιέξοδες τις προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους ή διαγραφής του, ή για την έξοδο από το ευρώ.

«Αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης δεν είναι η διόγκωση του δημόσιου χρέους ορισμένων κρατών-μελών, ούτε μόνο η διαχείριση της κρίσης. Έχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους. Η αναγωγή της κρίσης τώρα σε κρίση χρέους ισοδυναμεί με κάλεσμα του λαού να υπερασπισθεί μια ξένη γι αυτόν σημαία, την σημαία της αστικής διαχείρισης, και να δεχθεί αγόγγυστα την πιο αντιδραστική επίθεση που έχει δεχθεί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα για να προσθέσει: «Αν η υπόθεση του χρέους και των ελλειμμάτων κατανοείται ως πρόβλημα του ίδιου του λαού, τότε ο λαός θα μοιάζει με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί».

Αναφερόμενη στην πρόφαστη Σύνοδο της Ε.Ε., υποστήριξε ότι πλέον αποκαλύφθηκε πως τα μέτρα της ΕΕ δεν αφορούν το χρέος αλλά την όλο και πιο εξευτελιστική τιμή της εργατικής δύναμης με στόχο την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι γερμανικές προτάσεις για το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" αποδεικνύουν ότι στόχος είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ απέναντι σε αναδυόμενες ισχυρές δυνάμεις της Ασίας και στις ΗΠΑ.

Τέλος, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις αντιδράσεις του κόσμου για τις αυξήσεις των διοδίων, εισιτηρίων κτλ, ενώ μίλησε για καθαρή προσπάθεια εξαπάτησης αναφερόμενη στην κυβερνητική απόπειρα να παρουσιαστεί ως επιτυχία η διασφάλιση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Με αυτή τη λύση, υποστήριξε, θα πληρώσει το δημόσιο χρέος η εργατική τάξη και ο λαός που δεν ευθύνονται, και θα πληρώσουν τελικά πολύ περισσότερα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ευρωομόλογο, συμπλήρωσε, είναι επίσης μορφή δυσβάσταχτου και μακροπρόθεσμου δανεισμού, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του επιτοκίου.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση ως πρόβλημα εισβολής στην Ελλάδα και θέτουν θέμα εθνικής απελευθέρωσης, πρόσθεσε αναφερόμενη στο κίνημα του Μίκη Θεοδωράκη. «Δεν είναι έτσι», είπε, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κίνημα με όρους του 19ου αιώνα. Ακόμα και εισβολή να γινόταν, δεν θα είχαμε καμία εμπιστοσύνη ότι η αστική τάξη θα κάνει αντιιμπεριαλιστικό αγώνα».

Σύμφωνα με την κ.Παπαρήγα, όποιος θέλει να αντιπαλέψει την Ε.Ε. πρέπει να ζητήσει αποδέσμευση, να απελευθερώσουμε τα μέσα παραγωγής, να αποδεσμευθεί η χώρα από το ΝΑΤΟ, όλα τα άλλα είναι για τα πανηγύρια, παρατήρησε χαρακτηριστικά .

Από το στόχαστρο της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ δεν ξέφυγαν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς έκανε λόγο για ποσοτική αύξηση των πολιτικών δυνάμεων που, όπως είπε, «αποτελούν αντικειμενικά τσόντες και δεκανίκια των δύο, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». «Ανεξάρτητα τι κομπρεμί γίνουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να μη δώσει καμία πίστωση χρόνου», διεμήνυσε καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα.