Πολιτική
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 16:32

Γ. Παπανδρέου: Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς

«Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς ούτε συντεχνιακούς», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό έναντι στο ατομικό.

«Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς ούτε συντεχνιακούς», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό έναντι στο ατομικό.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η αλλαγή της χώρας περνά μέσα από αλλαγή αντίληψης γύρω από τα κοινά», σημειώνοντας ότι πρέπει να αφήσουμε το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές, επισημαίνοντας πως βεβαίως υπάρχουν και θα υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς, όπως ανέφερε, οι αλλαγές ξεβολεύουν μερικούς.

«Όταν κάτι είναι στραβό αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικου λαού στήριξε τις επώδυνες προσπάθειες.

Επισήμανε δε σε αυτό το σημείο πως κάποιοι μπορεί να έχουν συνηθίσει να λειτουργούν ως εντολοδόχοι, όμως, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για σημαντικές επιτυχίες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων «στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όπου είμαστε ενεργό μέρος της λύσης».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ για μια συνολική λύση σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, επισήμανε ότι «μας περιμένει μάχη εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η συνολική λύση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτον εκείνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισορροπίας και της χρηστής διαχείρισης ανά κράτος.

Στον πυλώνα αυτό ενέταξε και την ευρωπαϊκή απάντηση στο χρέος, καθώς όπως είπε, «το κοινό νόμισμα ανέδειξε και ατέλειες, όπως η ενίοτε πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές για δανειοδότηση που κατευθυνόταν σε έργα που δεν βοηθούσαν και άλλοτε η δύσκολη πρόσβαση στις αγορές, όπως σχετικά πρόσφατα με την Ελλάδα».

Ως δεύτερο πυλώνα ανέφερε τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τελικό στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διευκόλυνση της ρευστότητας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της επίλυσης του θέματος των φορολογικών παραδείσων σε διάφορα μέρη της γης «όπως στην Ελβετία, ζήτημα που συζήτησα με την ηγεσία της χώρας αυτής, ζήτημα που θα χτυπηθεί και προς το οποίο θα κάνουμε βήματα».

Ως τρίτο πυλώνα έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, «για την οποία το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, υποστήριξε πως πρέπει να διεξαχθεί διάλογος επί της γαλλογερμανικής πρότασης, συμπληρώνοντας πως «το σύμφωνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ΕΕ να παίρνει αποφάσεις».

Φίσερ: H «πράσινη» ανάπτυξη είναι το μέλλον

Προσκεκλημένος στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ο πρώην αναπληρωτής καγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος εστίασε κατά την ομιλία του στη σημασία της «πράσινης» ανάπτυξης.

«Το μέλλον είναι μόνο η πράσινη οικονομία. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, απλά θα καθυστερήσουμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίσερ, προσθέτοντας ότι η κρίση προσφέρει ευκαιρίες για ένα νέο «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ζούμε και σε μια γειτονιά που εγκυμονεί πολλές προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία της δικής σας χώρας θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική επιτυχία, στοιχεία που είναι αλληλένδετα».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ευκαιρίες για ένα μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο και σημείωσε ότι το να συνδυάσει κανείς το κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα, τον τουρισμό, το τοπίο, τη ναυτιλία, με μια νέα προσέγγιση του ενεργειακού τομέα με πράσινα αναπτυξιακά μοντέλα, «αποτελεί μια σημαντική συμβολή για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι κατανοεί πως τώρα αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι κυρίως να διαχειριστεί την κρίση και να παραμείνει σε σωστό δρόμο. «Όμως η κρίση θα περάσει και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα είναι το μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι λαμβάνουν χώρα ουσιαστικές αλλαγές που δεν γίνονται πάντα εύκολα κατανοητές από τους πολίτες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι οι παράμετροι που συνθέτουν την παγκόσμια τάξη στο μέλλον δεν θα ορίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία,.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν δούμε τι σημαίνει η ανάπτυξη της Κίνας και τι σημαίνει αυτό για τις τιμές ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων και τα πολύτιμα μέταλλα θα κατανοήσουμε ότι το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο θα διέλθει μια πολύ σημαντική αλλαγή», τόνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ερώτηση του κ. Παπανδρέου για τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης για θέσεις απασχόλησης στη Γερμανία, ο κ. Φίσερ τη χαρακτήρισε «πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας» και τόνισε ότι οι δουλειές του αύριο θα βασίζονται στις νέες πράσινες τεχνολογίες.

«Ελπίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλάβει ότι έχουμε να κάνουμε με μια θαυμάσια ευκαιρία στον ευρωπαϊκό Νότο, κυρίως όταν θα έχει περάσει η κρίση και θα κληθεί η χώρα να εφαρμόσει το αναπτυξιακό της μοντέλο», κατέληξε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα, επισημαίνοντας: «Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος από τα φιλικά αισθήματα των Ελλήνων. Στην αρχή, αυτά που διαδραματίστηκαν στις δύο χώρες με κατέθλιψαν και εν μέρει ντράπηκα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε τις βέλτιστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».