Κόσμος
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:18

Σύμβολο της «επανάστασης του Facebook»

Ουάελ Γόνεμ. Πτυχιούχος στην επιστήμη των υπολογιστών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, με ΜΒΑ. Ανώτερο στέλεχος στον γίγαντα του Διαδικτύου Google. Ενας από αυτούς που έσπειραν τους σπόρους της εξέγερσης. Σύμβολο της αιγυπτιακής νεολαίας.

Είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook και καλούσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους στις 25 Ιανουαρίου για να ζητήσει την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο Ουάελ Γόνεμ, Marketing Manager της Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έδρα το Ντουμπάι, επέστρεψε στο Κάιρο λίγο πριν από τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις. Συνελήφθη στις 28 Ιανουαρίου και παραδόθηκε στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, μια ειδική αστυνομική δύναμη. Αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Δευτέρα μετά από δώδεκα ημέρες κράτησης με δεμένα τα μάτια, και αφού βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις από τις αρχές που πιθανολογούσαν ότι ήταν "πράκτορας" των ξένων δυνάμεων.

Την Τρίτη, διέσχισε το πλήθος και έκανε μια θριαμβευτική είσοδο στην Πλατεία Tαχρίρ.

"Ήρθα εδώ για να δω τον Ουάελ, τον αναμένουμε όλοι", δήλωσε ο Αμπντελραχμάν, ένας νεαρός διαδηλωτής πριν από την άφιξη του "σταρ" της ημέρας.

"Δεν είμαι ήρωας, εσείς είστε οι ήρωες, εσείς μείνατε εδώ στην πλατεία", τόνισε ο Γόνεμ μιλώντας στους διαδηλωτές. "Μου αρέσει να το αποκαλώ αυτό επανάσταση του Facebook, αλλά αφότου είδα τους ανθρώπους εδώ, θα έλεγα ότι είναι η επανάσταση του αιγυπτιακού λαού", πρόσθεσε.

Δίπλα του, η μητέρα του Χάλεντ Σαΐντ, του νεαρού που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο στην έξοδο ενός Ιnternet cafe στην Αλεξάνδρεια.

Ο Γόνεμ αποκάλυψε ότι ήταν ο διαχειριστής της σελίδας στο Facebook, "είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ".

"Θέλω να πω σε κάθε μητέρα, κάθε πατέρα που έχασαν ένα γιο, ότι ζητώ συγγνώμη, δεν είναι δικό μας λάθος, το ορκίζομαι, δεν είναι δικό μας λάθος, είναι το σφάλμα κάθε ανθρώπου που ήταν στην εξουσία και είχε γραπωθεί σε αυτήν", δήλωσε κλαίγοντας με λυγμούς, με το κεφάλι μέσα τους ώμους του σε συνέντευξη σε αιγυπτιακό κανάλι, λίγες ώρες µετά την απελευθέρωσή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο