Κόσμος
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 10:48

ΗΠΑ: «Εμφύλιος» για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Διακομματικός πόλεμος για το περιβάλλον ξέσπασε και επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για περικοπή του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας κατά 17%.

Διακομματικός πόλεμος για το περιβάλλον ξέσπασε και επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για περικοπή του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας κατά 17%. Το κόμμα θέτει υπό αμφισβήτηση τη δικαιοδοσία της υπηρεσίας μεταξύ άλλων να καθορίζει μεταξύ άλλων τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τεταμένης συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικανοί αξίωσαν περικοπές σε 70 υπηρεσίες και προγράμματα, η μεγαλύτερη εκ των οποίων - της τάξεως των 1,6 δισ. δολαρίων- αφορά την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Πρότειναν επίσης την περικοπή 1 δισ. από το πρόγραμμα για την κατασκευή εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας καθώς και τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας κατηγόρησε την παράταξη για «σοβαρή προσπάθεια υπονόμευσης» του συνόλου των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος.

860.000 δολάρια ετησίως για... εμφιαλωμένο νερό!

Εν τω μεταξύ, την ώρα που αυτή η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικής Υπευθυνότητας θέτουν υπό αμφισβήτηση τις καλές προθέσεις όχι μόνο των Ρεπουμπλικανών, αλλά του συνόλου του Κογκρέσου έναντι του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, το σώμα δαπανά κάθε χρόνο για εμφιαλωμένο νερό τουλάχιστον 860.000 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 2.000 για κάθε βουλευτή.

«Το Κονγκρέσο δαπανά σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως για εμφιαλωμένο νερό, όταν νερό ίδιας ή καλύτερης ποιότητας διατίθεται μέσω του δημοσίου συστήματος πόσιμου νερού, που είναι εγκατεστημένο στο κτήριο», δήλωσε σχετικά η βουλευτής των Δημοκρατικών Έλινορ Χολμς Νόρτον. «Ας αρχίσουμε τις περικοπές από εμάς τους ίδιους, με την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων μας».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με τα ίδια χρήματα, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αγοράσει 4.000 ψύκτες και φίλτρα νερού, «δείχνοντας στους Αμερικανούς ότι επιθυμεί έμπρακτα την εξοικονόμηση χρημάτων και την ενίσχυση των δημοσίων υποδομών πόσιμου νερού».