Πολιτιστικά
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 13:19

Koμισιόν: Νέα κονδύλια στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου

Τα πρώτα 34 έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος χρηματοδότησης MEDIA Mundus θα ανακοινώσει η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου κατά την τελετή έναρξης του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Τα πρώτα 34 έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος χρηματοδότησης MEDIA Mundus θα ανακοινώσει σήμερα η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου κατά την τελετή έναρξης του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας και ανταλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος MEDIA Mundus ανέρχεται σε15 εκατομμύρια ευρώ για περίοδο 3 ετών (2011-13). Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αποσκοπούν στην υποστήριξη της κινητικότητας και των ανταλλαγών μεταξύ ευρωπαίων κινηματογραφιστών και των συναδέλφων τους σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να ενισχυθεί η διανομή ευρωπαϊκών ταινιών σε αγορές χωρών εκτός Ευρώπης και αντιστρόφως.

Ορισμένα από τα 34 χρηματοδοτούμενα έργα είναι:

* Το έργο PUENTES, για την προώθηση της καλλιτεχνικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα διοργανωθούν εργαστήρια για να ενθαρρυνθούν κινηματογραφικοί παραγωγοί από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική ώστε να αναπτύξουν κοινές παραγωγές ταινιών

* Το έργο Festival Scope, το οποίο περιλαμβάνει δικτυακό τόπο (www.festivalscope.com) με τα προγράμματα των κινηματογραφικών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με το δικτυακό τόπο, το φετινό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Μελβούρνης (21 Ιουλίου-7 Αυγούστου) θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά προβολή ευρωπαϊκών ταινιών.

* Το έργο TAP (Transatlantic partners) 2011 είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης και δικτύωσης για ανεξάρτητους παραγωγούς ταινιών από την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει πριν από το καλοκαίρι δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA Mundus.

Στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (10-20 Φεβρουαρίου) θα προβληθούν 22 ευρωπαϊκές ταινίες που συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης MEDIA. Οι ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας «The King's Speech» (με 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ), έλαβαν συνολική ενίσχυση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, κυρίως για την παραγωγή και τη διανομή τους σε όλη την Ευρώπη.

Τα 34 έργα που επιλέχθηκαν για να υποστηριχθούν από το πρόγραμμα MEDIA Mundus θα συμβάλουν στην υπέρβαση των διαρθρωτικών αδυναμιών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης επενδύσεων και του κατακερματισμού της αγοράς, που εμπόδισε τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών.

Γενικά, το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμβάλει με 755 εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας κατά την περίοδο 2007-2013, με επίκεντρο τη βελτίωση της διανομής και της προώθησης των ευρωπαϊκών ταινιών. Οι εταιρείες παραγωγής που επιλέγονται για να υποστηριχθούν λαμβάνουν συνήθως επιχορηγήσεις ύψους 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, και πολιτισμού, δήλωσε: «Χαίρομαι που τα πρώτα έργα MEDIA Mundus δρομολογούνται επίσημα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale). Η χρηματοδότησή μας θα ενθαρρύνει τις διεθνείς συμπαραγωγές, θα προωθήσει την παγκόσμια διανομή και θα καταστήσει πιο ανταγωνιστική την κινηματογραφική βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι οι κινηματογράφοι θα μπορούν να έχουν προγράμματα προβολών με μεγαλύτερη ποικιλία και να προσφέρουν στο κοινό περισσότερες επιλογές».