Πολιτική
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 18:18

Εκκληση ΕΕ για άμεση λύση του Σκοπιανού

Αμεση λύση του Σκοπιανού επιθυμεί η ΕΕ, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, που συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Αμεση λύση του Σκοπιανού επιθυμεί η ΕΕ, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, που συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του εισηγητή Γιόραν Θάλερ (ΕΣΚ, Σλοβενία), επισημαίνεται ότι υπάρχουν διμερή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πνεύμα καλής γειτονίας. Επίσης, απευθύνεται έκκληση σε όλους τους βασικούς παράγοντες να δείξουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν, τα οποία όχι μόνο παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας, αλλά και έχουν αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις, την οικονομία και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν στη διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν χειρονομίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, καλεί τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και προθυμία για συμβιβασμό και να εξεύρουν ταχέως μια λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, η έκθεση επισημαίνει ότι «η περαιτέρω παράταση του στάτους κβο σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος και με τα άλλα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης» και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση ως προς την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων επέκριναν, σε γενικές γραμμές, την πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία προσφυγής της χώρας του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας δεν συνδέεται με την παράλληλη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η οποία αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της εγκαινίασης της άτυπης διεθνικής ομάδας «Φίλοι της "Μακεδονίας"» ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν αποκλείει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο διεθνές δικαστήριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ