Κόσμος
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 08:28

Αίγυπτος: Εν αναμονή ανακοινώσεων από το στρατό

Νέο κύμα οργής προκάλεσε στην Αίγυπτο η απόφαση του Χ. Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί, με χιλιάδες διαδηλωτές να συρρέουν ξανά στους δρόμους. Την ίδια στιγμή ο στρατός αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί σε «σημαντικές ανακοινώσεις».

Νέο κύμα οργής προκάλεσε στην Αίγυπτο η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή ο στρατός, το ανώτατο συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει, αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί σε «σημαντικές ανακοινώσεις».

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Mena, το Ανώτατο Συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού συνεδριάζει σήμερα και λίγο αργότερα θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση.

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου πραγματοποιείται υπό την προεδρία του υπουργού Αμυνας της Αιγύπτου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χουσέιν Ταντάουι.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάν υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο BBC, πως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν θα ήταν καλό για κανέναν.

«Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος είναι πολύ κακός για όλους, για τους νέους ανθρώπους, για την οικονομία. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουμε να αποφύγουμε», επεσήμανε και εξεφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός «είναι πολύ πειθαρχημένος και έχει αποφασίσει να μην ανοίξει πυρ εναντίον των νέων ανθρώπων. Το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ για να προστατεύσουν τη χώρα, αλλά οι εξουσίες έχουν μεταβιβαστεί όχι στο στρατό, αλλά στον αντιπρόεδρο. Αν αυτή η φόρμουλα λειτουργήσει, θα βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί. Χθες είχα συνάντησει με την υπουργική επιτροπή που παρακολουθεί καθημερινά την οικονομία...ο στρατός δεν επεμβαίνει. Επικοινωνώ με τον πρωθυπουργό», διαβεβαίωσε ο κ. Ραντουάν.

Οπως είπε, ο στρατός δεν επεμβαίνει στα καθημερινά θέματα της κυβέρνησης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί, αλλά στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, ο πληρωρισμός δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. «Μέχρι τώρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα πηγαίνουμε καλά. Ο προϋπολογισμός είναι ασφαλής. Ως τώρα δεν έχουμε επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σε σχέση με το πακέτο που εξήγγειλα την περασμένη εβδομάδα. Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί καλά», υποστήριξε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Ελ Μπαραντέϊ: H Αίγυπτος θα εκραγεί

«Η Αίγυπτος θα εκραγεί», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ στο άκουσμα των ανακοινώσεων Μουμπάρακ και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος διπλωμάτης, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου των Πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών, που ανήκει στις εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, έκανε τις δηλώσεις αυτές, μέσω Twitter, αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα μία μικρή ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, ζητώντας την αποχώρησή του Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς να υπάρξει αντίδραση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, έτοιμοι για μία ακόμη μαζική διαδήλωση εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, με το οποίο ανακοίνωσε τη μεταβίβαση προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας ωστόσο στην εξουσία.

Ανεβάζει τους τόνους η Ουάσιγκτον

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους με τον Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς. Καλεί επίσης το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1933014 .

«Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν είναι ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε γραπτή του δήλωση.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφού ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, χωρίς όμως να παραιτηθεί, προκαλώντας την οργή των Αιγυπτίων που διαδηλώνουν κατά της εξουσίας του εδώ και 17 ημέρες.

«Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη δέσμευση της κυβέρνησης για μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει ο Ομπάμα σε αυστηρό ύφος.