Πολιτιστικά
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 14:10

«Αληθινό θράσος» από τους αδελφούς Κοέν

Δεκαέξι ταινίες θα διαγωνιστούν τις επόμενες δέκα ημέρες για την Χρυσή Άρκτο της 61ης Μπερλινάλε στο Βερολίνο που ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεκαέξι ταινίες θα διαγωνιστούν τις επόμενες δέκα ημέρες για την Χρυσή Aρκτο της 61ης Μπερλινάλε στο Βερολίνο που ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου από την εξαμελής κριτική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Στη φετινή του διοργάνωση το φεστιβάλ θα τιμήσει τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και θα προβάλει στις 11 Φεβρουαρίου την ταινία του «Offside» που είχε βραβευτεί το 2006 με την Αργυρή Aρκτο. Ο Τζαφάρ Παναχί είναι επίτιμο μέλος της επιτροπής αλλά δεν θα παραβρεθεί στη διοργάνωση καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών από το ιρανικό καθεστώς επειδή κάλυψε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2009.

«Αληθινό θράσος» από τους αδελφούς Κοέν

Η πρεμιέρα έγινε χτες με το «Αληθινό θράσος» τη νέα ταινία των αδελφών Κοέν, οι οποίοι επιστρέφουν φέτος στο φεστιβάλ έπειτα από το 1998 με την ταινία «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» που τους φέρνει ξανά σε συνεργασία με τον Τζεφ Μπρίτζες. Η ταινία τους δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά έχει δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ άλλων Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου και σκηνοθεσίας.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθούν το «Coriolanus» το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρ. Φαινς, στην οποία πρωταγωνιστεί με τη Βανέσα Ρεντγρέηβ και Τζέραρντ Μπάτλερ, το «Margin Call», με τους Κέβιν Σπέησυ, Τζέρεμι Άηρονς, Ντέμι Μουρ, και το «Unknown» με τους Λιαμ Νήσον, Νταιάν Κρούγκερ.

Επίσης αίσθηση έχει προκαλέσει η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Χοντοκόφσκι του Γερμανού σκηνοθέτη Σιρίλ Τούσι. Η ταινία διηγείται την πορεία του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Ioukos, εχθρού του ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν και περιλαμβάνει μια σπάνια συνέντευξη του Χοντοκόφσκι από τη φυλακή. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στο τμήμα Πανόραμα στο οποίο θα προβληθεί και η ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Man at sea»στην κατηγορία «Special» που είναι μία ιστορία διάσωσης μιας ομάδας λαθρομεταναστών από έναν Έλληνα καπετάνιο.

Συνολικά στο φεστιβάλ θα προβληθούν 400 ταινίες από 58 χώρες, φέτος το πρόγραμμα του περιλαμβάνει και δύο ταινίες 3D, το «Tales of the Night» του σκηνοθέτη Μισελ Οσελό, και το «Pina» του Βιμ Βέντερς. Τέλος η Μαντόνα αναμένεται να προκαλέσει θόρυβο σε αυτή τη διοργάνωση με το νέο της πρότζεκτ «W.E.»