Πολιτική
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 16:44

Επιταχύνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου

Νέα υπουργική απόφαση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μετανάστες, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με την οποία επιταχύνεται η εξέταση, σε β’ βαθμό, των εκκρεμών αιτήσεων. Παρέμβαση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τους 247 μετανάστες που συνεχίζουν για 18η ημέρα την απεργία πείνας.

Νέα υπουργική απόφαση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μετανάστες, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με την οποία επιταχύνεται η εξέταση, σε β’ βαθμό, των εκκρεμών αιτήσεων.

Όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου σε α’ βαθμό, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στο χρονικό διάστημα από 22/11/10, που τέθηκε σε εφαρμογή το μεταβατικό ΠΔ 114, μέχρι και τις 10/2/11, έχει παραλάβει 950 αιτήματα. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 509 συνεντεύξεις και υπεβλήθη εισήγηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε 38 περιπτώσεις.

Το 2009 είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 36 περιπτώσεις, ενώ το 2010, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε 91 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 65 εξετάστηκαν θετικά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι επιτροπών μεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο είχαν συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το θέμα, στην οποία μετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, Αναστασία Τσουκαλά, και ο υπασπιστής του υπουργού, Α/Δ Νίκος Μάρκου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, και o εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σπυρίδων Κουλούρης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πλευράς υπουργείου επισημάνθηκε η υιοθέτηση του ΠΔ 114 και η εφαρμογή από 26ης Ιανουαρίου του νόμου 3907 για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκαν έπειτα από ειδική εκπαίδευση των μελών τους, ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν, ως πρόεδροι, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, ή του υπουργείου Δικαιοσύνης, της υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζήτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των 247 μεταναστών που συνεχίζουν για 18η ημέρα την απεργία πείνας στο κτίριο της Πατησίων.

«Η εξάντληση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφήνει ακόμα και σήμερα, περιθώρια ικανοποίησης του βασικού τους αιτήματος για νομιμοποίηση», υποστηρίζουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι γενικότερο μεταναστατευτικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς καλούμε την ΚΑΠΑ RESEARCH”να διενεργήσει ένα γκάλοπ για το πότε πιστεύει ο λαός ότι θα αδειάσει το κτίριο Υπατία».