Κόσμος
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 08:45

Αντιδράσεις για τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Θανατική ποινή για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν Ιρανοί βουλευτές μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Τεχεράνη και άλλες πόλεις. Ενας Ιρανός έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην ιρανική πρωτεύουσα. Συνελήφθη Ισπανός διπλωματικός υπάλληλος.

Ενας Ιρανός έχασε χθες τη ζωή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη που είχε απαγορευθεί από τις αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο Fars, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το συμβάν σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

«Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σε διαδήλωση στην Τεχεράνη», μετέδωσε το Fars, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις προκάλεσαν την αντίραση Ιρανών βουλευτών, οι οποίοι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ζήτησαν να επιβληθεί η θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, η αντιπολίτευση απηύθυνε κάλεσμα για τη διοργάνωση διαδηλώσεων στην ιρανική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Η κίνηση αυτή όμως, θεωρήθηκε ως προσπάθεια υπονόμευσης των ιρανών ηγετών. «Θάνατος στον Μουσαβί, τον Καρουμπί και τον Χαταμί», φώναξαν οι βουλευτές, αναφερόμενοι και στον πρώην πρόεδρο, Μοχαμάντ Χαταμί, επίσης ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, Ισπανός διπλωματικός υπάλληλος συνελήφθη τη Δευτέρα στην Τεχεράνη και κρατήθηκε από τις ιρανικές αρχές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο σύμβουλος στην πρεσβεία, Ιγνάθιο Πέρεθ Κάμπρα, συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά έξω από την ισπανική πρεσβεία, όπου εργάζεται, την ώρα των διαδηλώσεων στην ισπανική πρωτεύουσα. Ο 42χρονος διπλωμάτης κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα επί 4,5 ώρες για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας El Pais, ο Κάμπρα περπατούσε με τον Ισπανό πρέσβη την ώρα που διεξάγονταν οι απαγορευμένες από τις ιρανικές αρχές, διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή στη Μαδρίτη, Μορτεζά Σαφαρί Νατανζί και ο υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στις ιρανικές αρχές αποκαλώντας το γεγονός «απαράδεκτο» και «πολύ σοβαρό». Παράλληλα ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ισπανία.

Τη στήριξή τους στους Ιρανούς που διαδήλωσαν κατά της ιρανικής κυβέρνησης εξέφρασαν οι ΗΠΑ, με τη Χίλαρι Κλίντον να καλεί την Τεχεράνη να ακολουθήσει το αιγυπτιακό παράδειγμα και να μην προσφύγει στη βία κατά των διαδηλωτών.

«Είμαστε εναντίον της βίας και καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να εκτιμήσει καλά την κατάσταση πριν καταφύγει στη βία των δυνάμεων ασφαλείας για να παρεμποδίσει τους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Εκτιμούμε ότι πρέπει το ιρανικό πολιτικό σύστημα να γίνει πιο ανοικτό ώστε να ακούει τις φωνές της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε η κ. Κλίντον, επαναλαμβάνοντας ότι «υποστηρίζει τις διεκδικήσεις αυτών που έχουν βγει στους δρόμους του Ιράν».