Πολιτική
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 12:53

Με νόμο η απαγόρευση πώλησης δημόσιας περιουσίας

Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση για να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης δημόσιας γης.

Νόμο για την απαγόρευση της πώλησης δημόσιας γης θα φέρει εντός των επόμενων ημερών ο Πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Όπως ανέφερε, θα ζητήσει από όλα τα κόμματα μέσα από διάλογο να συμφωνήσουν σε αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση. Συμπλήρωσε ότι αργότερα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα και ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

«Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν μήνυμα στους ελεγκτές της τρόικας. «Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της», υπογράμμισε.

«Κανείς μας δεν είναι περήφανος που κάθε τρεις και λίγο έρχονται ορισμένοι κύριοι και αξιολογούν την πορεία του έργου μας, που η χώρα μας είναι υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία και μάλιστα κάτω από τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε μετά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Εξέφρασε μάλιστ την πεποίθηση ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που υπήρξε ποτέ στην ΕΕ.

«Έχουμε και τη βούληση και την απόφαση να κάνουμε τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν τις ρίζες των προβλημάτων μας, ώστε να μην βρεθούμε στο μέλλον ξανά αντιμέτωποι με ελλείμματα και χρέη, που μεταφράζονται σε δουλείες και εξαρτήσεις σε μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος πλέον είναι «να απελευθερωθούμε, να αποκτήσουμε το συντομότερο μια πορεία που θα βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και μόνο».

Σ. Ξυνίδης: «Όχι» στο ξεπούλημα

Στο θέμα που έχει ανακύψει μετά την τοποθέτηση των ελεγκτών της τρόικας για πώληση της δημόσιας περιουσίας, αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν προθέσεις, ούτε συζητιούνται προτάσεις για ξεπούλημα.

«Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπούλημα», σχολίασε ο κ. Ξυνίδης. Σημείωσε επίσης ότι πολλές φορές η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί, ενδεχομένως και δικαίως, όπως είπε, ότι δεν έχει προχωρήσει σε αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

«Αυτή η περιουσία έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ ψηλά, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί αμφισβήτηση επ΄ αυτού. Υπήρχε μία εκτίμηση ότι αυτή η περιουσία μπορεί να αποδώσει έως και 270 δισ.», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλό είναι να εξειδικευθεί σωστά το όλο ζήτημα με ορθολογισμό και με υπεύθυνη τοποθέτηση και της κυβέρνησης.

ΝΔ: Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση

Διευκρινίσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης.

«Ακουσα ότι πρόκειται να συσταθεί δημόσια εταιρία που θα έχει ως εγγύηση την περιουσία του δημοσίου», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «αν αυτή η ιστορία θα περάσει με τη μορφή προεδρικού διατάγματος χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή, όπως εξάλλου επιτρέπει και το μνημόνιο ή αν θα υπάρξει συζήτηση επ΄αυτού».

Επανέλαβε επίσης πως το μόνο κοινό σημείο που έχει η ΝΔ με τα όσα έχει πει η τρόικα για το θέμα, είναι τα 50 δισ. ευρώ. «Από εκεί και πέρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Καταγέλαστοι κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ

Bολές κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ και του προέδρου του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό σε λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση: «Αφού η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έγιναν καταγέλαστοι στο ρόλο του αντιστασιακού απέναντι στην τρόικα, τώρα κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους μιλώντας για αξιοποίηση και όχι πώληση. Ο λαός πρέπει να τους απαντήσει με τον ίδιο τρόπο: Δεν σας επιτρέπω, σας εγκαταλείπω. Να περάσει στη γραμμή της οργανωμένης λαϊκής ανυπακοής και αντεπίθεσης για την ανατροπή της πολιτικής τους».

ΛΑΟΣ: Ο πρωθυπουργός ωραιοποιεί την αμείλικτη αλήθεια

«Ο κ. Πρωθυπουργός προσπαθεί να ωραιοποιήσει την αμείλικτη αλήθεια: Είμαστε υπό κακοκηδεμονία», παρατηρεί εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «όχι μόνο τα 50 δισ., αλλά όλο το χρέος μπορούσαμε να το ξεπληρώσουμε με τα κοιτάσματα αερίου που βρέθηκαν στα σύνορα της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι «άφησε -και η ευθύνη είναι δική του- να περάσει πολύτιμος χρόνος, και έτσι αυτό που ήταν εξαιρετικά εύκολο πριν 1 μήνα, φαντάζει σήμερα αδύνατο».

ΣΥΝ: Πρωθυπουργικές κορώνες

«Ο πρωθυπουργός ματαιοπονεί θεωρώντας ότι με τις κορώνες περί μη πώλησης της ελληνικής γης μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, διατυπώνοντας εκ νέου εντονότατες επικρίσεις για τις προβλέψεις του μνημονίου που έχει συνάψει η χώρα με ΕΕ και ΔΝΤ: «Η διαδικασία παράδοσης του δημόσιου πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο και αυτό αξιοποιήθηκε για να περάσουν οι πιο ταξικές και δεξιές μεταρρυθμίσεις που έχουμε γνωρίσει στη Μεταπολίτευση, αφήνοντας άφωνη ακόμα και τη ΝΔ που είχε άλλωστε υποστηρίξει και αυτή την πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ.»

Σύμφωνα με το Συνασπισμό, «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ενίσχυση της δημόσιας σφαίρας και του κοινωνικού κράτους, με επενδύσεις στη δημόσια παιδεία, την απασχόληση, τις δημόσιες συγκοινωνίες και όλα τα κοινωνικά αγαθά στα οποία έχει μπει πωλητήριο».

Δημοκρατική Αριστερά: Αξιοποίηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Να αποκρούσει της επιταγές της τρόικας για πλήρη επικράτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού παράγοντα σε βάρος του δημοσίου κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος», επισήμανε ενώ πρότεινε την έναρξη διαδικασίας καταγραφής των ακινήτων, ώστε να αποσαφηνιστεί ποια είναι η συνολική τιμή της ακίνητης περιουσίας που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο.

Στ. Μάνος: Η κυβέρνηση καταδικάζει την Ελλάδα σε μαρασμό

Ο συνδυασμός της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι με νόμο θα απαγορευτεί η πώληση κρατικής γης με την παλαιότερη δέσμευση του ότι δεν θα απολυθεί κανείς από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καταδικάζει την Ελλάδα σε μαρασμό και τελικώς σε στάση πληρωμών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανος Μάνος, ο οποίος απηύθυνε δήλωση-έκκληση προς τον Πρωθυπουργό http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1934310 .

To θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας επανήλθε στη Βουλή, με την κυβέρνηση να δέχεται και πάλι τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και τις αιχμές κυβερνητικών βουλευτών.

Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ τόνισε πως «δεν ξέρουμε την περιουσία του Δημοσίου και αν μειώνεται ή αν αυξάνεται, δεν ξέρουμε τι γίνεται ως προς την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Πρέπει να ενσωματώσουμε στο λογιστικό μας σύστημα, πράγματα που θα δείξουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του κράτους», υποστήριξε.

Σκληρή κριτική επεφύλαξε στην κυβέρνηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται αυτή την στιγμή, σε μία πάρα πολύ μεγάλη ύφεση, που κλιμακώνεται ασυγκράτητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το χρέος αυτό, των 700 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώνεται, ούτε με «κουρέματα» τύπου 10% και 20%, ούτε με μέτρα τύπου 50 δισ. που δεν πιάνονται με τίποτα» υποστήριξε ο βουλευτής. «Αν δεν πάρετε ριζοσπαστικές αποφάσεις, θα βουλιάζετε τη χώρα όλο και περισσότερο…»

«Για το αν ο στόχος των 50 δισ. είναι εφικτός, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις», σημείωσε ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης εκτίμησε με τη σειρά του, πως «αυτό το χρέος, με τα συγκεκριμένα επιτόκια και χρόνους αποπληρωμής και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί στο σύνολό του. Όσο ξεφεύγουμε από αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια, κατασκευάζουμε καρικατούρες φαντασιακές, όπως είναι τα 50 δισ. που μας προσβάλλουν ως χώρα, με τις παγκόσμιες αγορές να γελάνε πίσω απ’ την πλάτη μας».

Αιχμηρός υπήρξε ο κ. Ανδρουλάκης και με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο, χρεώνοντάς του «δηλώσεις τα τελευταία 24ωρα, που προσβάλλουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση».

Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης: «Εγκαλούμαστε επειδή ζητάμε 50 δισ. σε βάθος πενταετίας, ενώ η ΝΔ πριν δύο χρόνια, μιλούσε για 50 δισ. σε βάθος διετίας και πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 90 και 100 δισ. Και μιλάνε σήμερα τα στελέχη της ΝΔ, για εκποίηση του δημόσιου πλούτου! Ήταν ηθική η πρόταση της ΝΔ των 90 δισ. και ανήθικη η δική μας;» αναρωτήθηκε.