Οδηγό συμβουλών προς τους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο διαδίκτυο παρέχει ο Σύλλογος «Χαμόγελο του Παιδιού».
Οδηγό συμβουλών προς τους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο διαδίκτυο παρέχει ο Σύλλογος «Χαμόγελο του Παιδιού».
Η συμβουλευτική ομάδα του «Χαμόγελου» προτρέπει τους γονείς να συζητούν με τα παιδιά για τους κινδύνους της περιήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και να ανακαλύπτουν τρόπους, ώστε να γίνει το σερφάρισμα οικογενειακή υπόθεση.
Ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που προτείνει ο Σύλλογος για την ασφαλέστερη πλοήγηση των μικρών φίλων του Ιντερνετ:
1. Επιδιώξτε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο να γίνει οικογενειακή δραστηριότητα.
2. Συζητήστε με τα παιδιά σας τι μπορουν και τι δε μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο. Να είστε λογικοί σε αυτό προσπαθώντας να καταλάβετε τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και την περιέργεια των παιδιών σας. Τονίστε τους κινδύνους περιήγησης στο διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τους αντιληφθούν.
3. Τοποθετήστε τον Η/Υ σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, όχι στο παιδικό δωμάτιο
4. Ορίστε λογικά χρονικά περιθώρια χρήσης του Διαδικτύου προσπαθώντας να αντισταθμίζεται ο χρόνος που περνά το παιδί στο διαδίκτυο με το χρόνο που διαθέτει στις σχολικές υποχρεώσεις καθώς και σε δραστηριότητες αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
5. Περιστασιακά ελέγχετε τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγήθηκαν τα παιδιά σας
6. Να έχετε στο μυαλό σας το ενδεχόμενο ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από σπίτια φίλων, βιβλιοθήκες, internet cafe, ακόμη και από το σχολείο τους.
7. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται μαζί σας προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο
8. Ανακαλύψτε δικτυότοπους με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο που να ανταποκρίνονται στην ηλικία των παιδιών.
9. Αν τα παιδιά σας ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 5-8 ετών, καλό θα ήταν να τα συντροφεύετε στην πλοήγησή τους.
10. Αν το παιδί ασχολείται με δραστηριότητες του Ίντερνετ που σας φαίνονται ακατάλληλες, συζητήστε μαζί του, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις. Η απαγόρευση είναι συχνά η χειρότερη λύση.