Το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ελπίζει να παραδώσει την εξουσία σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση εντός έξι μηνών. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την τροποποίηση του συντάγματος θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Νέα παρέμβαση Ομπάμα.
Το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ελπίζει να παραδώσει την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός εκλεγμένου προέδρου, εντός έξι μηνών. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την τροποποίηση του συντάγματος θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
«Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα του να παραδώσει την εξουσία εντός έξι μηνών σε μια πολιτική αρχή και έναν πρόεδρο εκλεγμένο με ειρηνικό και ελεύθερο τρόπο που θα εκφράζει τη γνώμη του λαού», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
«Το συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν επιζητεί την εξουσία, ότι η τρέχουσα κατάσταση επιβλήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και ότι αυτές έχουν την εμπιστοσύνη του λαού», προσέθεσε το ΜΕΝΑ.
Το συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι το νέο σύνταγμα, που συντάσσει επιτροπή υπό το δικαστή Ταρέκ αλ Μπισρί, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε επίσης ότι η πραγματοποίηση νέων απεργιών στην Αίγυπτο θα έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη χώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την αποχώρηση την Παρασκευή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, συνάντησε την Κυριακή εκπροσώπους των κινημάτων των νέων, τα οποία διοργάνωσαν την εξέγερση κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με δύο ακτιβιστές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο στρατός θέλει την τροποποίηση του Συντάγματος εντός 10 ημερών για να διοργανώσει δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις αυτές εντός δύο μηνών.
Η επιτροπή που διορίστηκε για να τροποποιήσει το Σύνταγμα αποτελείται από οκτώ μέλη. Ο πρόεδρός της, ο Τάρεκ ελ Μπίσρι, ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και είναι μια πολύ σεβαστή προσωπικότητα στην Αίγυπτο.
Νέα παρέμβαση Ομπάμα
Σε δηλώσεις του Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο παρουσιάζει, αφότου αποχώρησε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, «θετικά» σημεία, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έστειλαν "ένα ισχυρό μήνυμα" στους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, φέροντας ως παράδειγμα την ανατροπή στην Αίγυπτο.
«Η Αίγυπτος έχει ανάγκη βοήθειας για να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς και για να ενισχύσει την οικονομία της που υπέστη σοβαρό πλήγμα με όσα διαδραματίστηκαν» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στο ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων που διοικεί προσωρινά τη χώρα «να επαναλάβει ότι οι συνθήκες με διάφορες χώρες, όπως με το Ισραήλ και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».
Αναφερόμενος γενικότερα στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως «υπάρχει μια νέα γενιά πολύ δυναμική που επιζητά την αλλαγή» και πρόσθεσε:
«Έχουμε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους συμμάχους μας αλλά και στος εχθρούς μας στην περιοχή και τους είπαμε να πάρουν για παράδειγμα κυρίως την Αίγυπτο αλλά και το Ιράν, τους είπαμε ότι ο κόσμος αλλάζει». Συνεχίζοντας επέκρινε το Ιράν, διότι, όπως ανέφερε, δεν χαιρέτισε όσο θα έπρεπε όλα όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο, αντιθέτως έκανε ό,τι δεν έπρεπε να κάνει, δηλαδή ξυλοκόπησε τους πολίτες που προσπάθησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Παρέχοντας στήριξη στους Ιρανούς διαδηλωτές, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν το κουράγιο να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.
Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και σήμερα κατά μικρές ομάδες στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης πρώην πρωθυπουργού Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από τις αρχές.
Οι συγκεντρώσεις, όπου δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, είναι οι πρώτες που γίνονται στην Τεχεράνη εδώ και πολλά χρόνια.