Πολιτική
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 16:37

Γ. Πεταλωτής: Δεν θα πουληθεί δημόσια γη

«Εμείς εγγυούμαστε ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιώργος Πεταλωτής, σε συνέχεια της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς εγγυούμαστε ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιώργος Πεταλωτής, σε συνέχεια της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι είναι απόφαση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης και ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι ενδεικτικός, αλλά με ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το νόμο που θα φέρει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι

το τεχνικό μέρος σαφώς και θα προσδιοριστεί, ότι οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ και ότι όποιος κατέχει περιουσία με νόμιμο τρόπο, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλών ειδών ακίνητα στη δημόσια περιουσία, ότι θα υπάρχουν ρυθμίσεις που θα τα ξεδιαλύνουν όλα και υπογράμμισε ότι «είναι πολλές οι δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ώστε η πώληση να είναι ένας τρόπος που τον αποκλείουμε».

Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι η πρωτοβουλία αυτή απαντά σε όσους δεν έχουν εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση μιλά για «αξιοποίηση», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «κακόπιστοι είναι εκείνοι που διακινούν ότι αξιοποίηση σημαίνει πώληση και που ακόμα και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και χαριστικές εκποιήσεις της δημόσιας γης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και η ΝΔ που «μέσα σε πολύ θολό τοπίο έρχεται να μας καταγγείλει ότι πουλάμε δημόσια περιουσία, όταν εκείνη μιλούσε για 50 δισ. σε δύο χρόνια».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί «πωλητηρίου σε 598 νησιά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι σε μελέτη που εκπόνησε το ΙΣΤΑΜΕ το Νοέμβριο του 2010 και στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, πουθενά δεν αναφέρεται πώληση νησιών και ότι αντίθετα η μελέτη μιλάει για το ιστορικό, για τα προβλήματα αξιοποίησης νήσων του δημοσίου.

«Μιλάει μόνο για αξιοποίηση, για την ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για κάτι που κυκλοφορεί η ΝΔ, η οποία «θα έπρεπε να απολογείται όχι γιατί απλώς δεν αξιοποιήθηκε η περιουσία, αλλά γιατί έχει αποδείξει πώς εννοεί την αξιοποίηση και είναι γνωστό ότι πολλές εκτάσεις- φιλέτα του δημοσίου δόθηκαν σε Βατοπεδινούς και εργολάβους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ