Κόσμος
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:19

Aνησυχία ΗΠΑ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, με αφορμή συλλήψεις τεσσάρων δημοσιογράφων αντιπολιτευτικού μέσου.

Ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Francis J. Ricciardone, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

«Από τη μια συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και από την άλλη γίνονται ομιλίες για την ελευθερία του λόγου. Δεν το κατανοούμε αυτό», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης κατά τη διάρκεια δεξίωσης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Η δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη έρχεται μία μέρα μετά την έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία του ιστότοπου της αντιπολίτευσης Oda TV και την κράτηση τεσσάρων δημοσιογράφων με το επιχείρημα ότι συνδέονται με την έρευνα για την υπόθεση Εργκένεκον.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δίκη του δικτύου Εργκένεκον για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της. Πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση, κρατούνται για μήνες ή και περισσότερο, χωρίς να έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι του Oda TV -σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν- τέθηκαν υπό κράτηση λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο γινόταν λόγος για κατασκευή στοιχείων από την τουρκική αστυνομία στην έρευνα Εργκένεκον. Ακολούθησαν έρευνες και στις οικίες των δημοσιογράφων.

Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις συλλήψεις του Oda TV, o Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία σχολίασε: «Παρακολουθούμε από κοντά τη δίκη. Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία του λόγου είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το λαό σ' αυτή την περιοχή».