Πολιτική
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 18:16

Ανδ. Λοβέρδος: Θα δώσουμε τη μάχη για να μην κλείσει το «Ερρίκος Ντυνάν»

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει όλες τις δυνατές λύσεις ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Θερμό επεισόδιο» μεταξύ Δ. Τσιρώνη - Ανδρ. Βγενόπουλο.

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει όλες τις δυνατές λύσεις ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως το υπουργείο θα δώσει τη μάχη ώστε το νοσοκομείο να μην κλείσει. «Πρέπει να δώσουμε μάχη. Θα είμαστε μαχητές, μπορεί να κάνουμε λάθη, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε αφελείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Επιτροπή κατέθεσε, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος του ομίλου Μarfin Investment Group, Ανδρέας Βγενόπουλος, καθώς σε προηγούμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης είχε εκθέσει ένα πλέγμα προβλημάτων του «Ερρίκος Ντυνάν» με μεγαλύτερο τη διακοπή της δανειακής σύμβασης από την τράπεζα Marfin.

Εξηγώντας το λόγο της πρόσκλησης του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Λοβέρδος είπε πως σχετίζεται με την πολιτική του θέση «η Βουλή να ξέρει ότι ξέρει η κυβέρνηση».

Επισήμανε ακόμη ότι εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης θα επιθυμούσε να εξαντληθεί.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δανειακής σχέσης του «Ερρίκος Ντυνάν» με την Marfin, σημειώνοντας ότι διεκόπη διότι το νοσοκομείο δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του και δεν απέδωσε κανένα στοιχείο που ζήτησε η τράπεζα προκειμένου να καταδειχθεί ότι είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειό της. Σε αυτά περιέλαβε την απουσία ελέγχου των οικονομικών του από Ορκωτούς Ελεγκτές, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

«Αν είχε απέναντί της η τράπεζα ένα ''Ερρίκος Ντυνάν'' που θα έπειθε ότι έχει καλή διοίκηση, δεχόταν έλεγχο των οικονομικών του και είχε επιχειρηματικό σχέδιο, τότε δεν θα είχε πρόβλημα, έστω κι αυτή τη στιγμή, να ρυθμίσει τις σχέσεις μαζί του», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, το μόνο που απασχολεί την Marfin είναι πάρει τα χρήματα που τις οφείλονται και φτάνουν τα 82 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμανε πως δεν έχει καμία επιχειρηματική αντιδικία με τον κ. Μαρτίνη διότι δεν ενδιαφέρεται να έχει καμία εμπλοκή (πρόθεση εξαγοράς κλπ) με το «Ντυνάν».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Μαρτίνη ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό γιατί έχει εν πολλοίς φτιαχτεί με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου (1,25 δισ. δρχ) και ανήκει σε ένα μεγάλο ποσοστό σ’ αυτό.

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ Δ. Τσιρώνη - Ανδρ. Βγενόπουλο

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων που απηύθυναν οι βουλευτές προς τον κ. Βγενόπουλο, το λόγο πήρε ο βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσιρώνης, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτή τη διαμάχη υποβόσκουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων και στο χώρο της ιδιωτικής υγείας.

«Μας έχει συνηθίσει ο όμιλος MIG. Το ίδιο έκανε και με τη μετοχή του ΟΤΕ, που ''έπαιξε'' το καλοκαίρι του 2007 και στη συνέχεια βρέθηκε στη Deutsche Telecom. Το ίδιο έκανε με την Ολυμπιακή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Τσιρώνη «κοινό υβριστή και συκοφάντη του Ομίλου επί σειρά μηνών», αναφέροντας ότι «εάν δεν είχε τη βουλευτική ασυλία θα ήταν σήμερα στη φυλακή».

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές σχετικά με παλαιότερη δήλωσή του, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως δεν γενίκευσε και δεν εννοούσε συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο.

«Έχω συγκεκριμενοποιήσει όταν μίλησα για ετοιμοθάνατο περιθωριακό σύστημα. Δεν κάνω απαξίωση των πολιτικών ή της πολιτικής. Υπάρχουν ορισμένοι από σας που παρακολουθούν τις εξελίξεις της MIG, υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολιτικοί που έγιναν επαγγελματίες ''MIG-ολόγοι''», είπε εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του κ. Τσιρώνη, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θ. Λεβέντης για να ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινό να θέσει όριο χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το να υβρίζονται βουλευτές και μάλιστα μέσα στη Βουλή.

Ο κ. Κρεμαστινός ζήτησε να διαγραφούν οι χαρακτηρισμοί από τα πρακτικά. Ωστόσο ο κ. Τσιρώνης ζήτησε να μην γίνει αυτό λέγοντας: «Είναι τίτλος τιμής για μένα ο χαρακτηρισμός που μου απηύθυνε ο κ. Βγενόπουλος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ