Κόσμος
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 09:27

Τέσσερις νεκροί από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Μπαχρέιν

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν για να διαλύσουν διαδηλωτές που διανυκτέρευσαν σε σκηνές στην πλατεία Μαργαριταριού, στο κέντρο της Μανάμα.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν επενέβησαν για να διαλύσουν διαδηλωτές που διανυκτέρευσαν σε σκηνές στην πλατεία Μαργαριταριού, στο κέντρο της Μανάμα. Ένας ακόμα διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί κατά την επέμβαση της αστυνομίας, υπέκυψε το πρωί της Πέμπτης στα τραύματά του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τέσσερις.

Οι πληροφορίες για τα θύματα από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής δόθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων και την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού, η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά, όπως υποστήριξε η αντιπολίτευση, και πλαστικών σφαιρών.

Σχολιάζοντας την επέμβαση, ο ηγέτης του κυριότερου σιϊτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, σεΐχης Αλι Σάλμαν, έκανε λόγο για «αληθινή τρομοκρατία» και σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν «χωρίς να υπάρξει πρόκληση» από τους διαδηλωτές. Ήταν, είπε, μία άγρια και αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μίας ειρηνικής συγκέντρωσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την σταθερότητα του Μπαχρέιν».

«Οποιος έλαβε την απόφαση να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των διαδηλωτών είχε στόχο να σκοτώσει», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Αμπντουλ Τζαλίλ Χαλίλ, βουλευτής του σιϊτικού κόμματος Wefaq, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του κομματος, τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων περίπου δέκα σοβαρά.

Λίγο αργότερα περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς την πλατεία, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άρματα μάχης καθώς και πολλά στρατιωτικά φορτηγά και ασθενοφόρα βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομο στο κέντρο της Μανάμα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA, αναφέρει ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του Μαργαριταριού (...) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου» με τους διαδηλωτές. «Εκατοντάδες», συμπλήρωσε, «εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο Μπαχρέιν. Η σιιτική πλειοψηφία σε αυτό το βασίλειο που κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία θεωρεί ότι είναι θύμα διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στον τομέα κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υπηρεσιών.

«Ούτε σουνίτες, ούτε σιίτες, εθνική ενότητα», «Ζητούμε ένα νέο Σύνταγμα και εναλλαγή στην εξουσία», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Αίτημα του Wefaq είναι η υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα εκλέγεται από το λαό. «Δεν θέλουμε ένα θρησκευτικό κράτος. Θέλουμε μια δημοκρατία των πολιτών (...) στην οποία ο λαός θα είναι η πηγή της εξουσίας και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου.