Πολιτική
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 13:01

«Προσβολή προς τις Ε.Δ.» οι αιτιάσεις για την άσκηση «Καλλίμαχος»

Προσβολή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανότητα εσωτερικής παρέμβασης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς.

Προσβολή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανότητα εσωτερικής παρέμβασης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1932695.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε και «προπαρασκευαστικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία πολιτικού θέματος από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που είχαν προσκληθεί» στην άσκηση «Καλλίμαχος» και επαναλβάνοντας όσα είχε πει επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης (σ.σ. ότι δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας), δήλωσε:

«Αν είχα ερωτηθεί, θα είχα δώσει οδηγίες για διαφορετική επικοινωνιακή αντιμετώπιση, για να μην προκληθούν οι παρεξηγήσεις που προέκυψαν εκ του μηδενός».

Αναφερόμενος στις ασκήσεις καταστολή πλήθους, ο υπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι ενώπιον παρόμοιων καταστάσεων ανάγκης διαχωρισμού αντιμαχόμενων ομάδων, βρέθηκε στρατιωτικό κλιμάκιο στο Κόσοβο.

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι υιοθετείται το πρότυπο μετατροπής των ευρωπαϊκών δυνάμεων από αμυντικές σε επεμβατικές, σημειώνοντας μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ «δεν είχε γνώση, ευθύνη και πολιτικό έλεγχο της άσκησης αυτής που εντάσσεται σε υπερεθνικούς σχεδιασμούς που εκφεύγουν της δυνατότητας δημοκρατικού ελέγχου».

Ο κ. Βενιζέλος ανταπάντησε ότι η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετέχει σε αποστολές που αποφασίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και γιατί μας ενδιαφέρουν για λόγους γειτνίασης ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και τη διαπραγματευτική μας θέση.