Κόσμος
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 17:06

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων

Κοινό ψήφισμα έξι πολιτικών ομάδων σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τους παράγοντες που επιτείνουν την αστάθεια των τιμών ανέπτυξε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ των συντακτών του ψηφίσματος, Γιώργος Παπαστάμκος.

Κοινό ψήφισμα έξι πολιτικών ομάδων σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τους παράγοντες που επιτείνουν την αστάθεια των τιμών και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ανέπτυξε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ των συντακτών του ψηφίσματος, Γιώργος Παπαστάμκος.

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε την δυσλειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, όπου το ολιγοπώλιο πολυεθνικών χαρακτηρίζει όχι μόνον το εμπόριο, αλλά ακόμη και την παραγωγή (τους σπόρους), γεγονός που, όπως υποστήριξε, αποβαίνει εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Αναφέρθηκε επίσης στην αδιαφάνεια και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές βασικών προϊόντων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρηματιστήρια προθεσμιακών συμβολαίων εμπορευμάτων μεταβλήθηκαν – λόγω της απορρύθμισης των χρηματαγορών– από εργαλείο διαχείρισης κινδύνου σε στόχο κερδοσκοπικών συναλλαγών. Τα σημαντικότερα μάλιστα εξ αυτών, όπως σημείωσε, βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου που να περιορίζει τη συμμετοχή στις γεωργικές αγορές παραγώγων μόνον στους άμεσα συνδεόμενους με τον τομέα των τροφίμων.

Την ίδια ώρα σημαντικές παράμετροι για τη διατήρηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα προς διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, θεωρούνται η εξασφάλιση δίκαιου γεωργικού εισοδήματος, η λήψη μέτρων ρύθμισης της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΑΠ και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο δείκτης τιμών τροφίμων κινήθηκε ανοδικά για έβδομο συναπτό μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1990.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται ότι 79 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 16 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες κατέφυγαν σε επισιτιστική βοήθεια που παρείχαν φιλανθρωπικές οργανώσεις τον περασμένο χειμώνα.