Ψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Φ. Σαχινίδης: Όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
Ψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Στη διάρκεια παρέμβασής του ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο, αρνούμενος να απαντήσει σε νομοτεχνικού τύπου παρατηρήσεις, «όχι λόγω απαξίας τους, αλλά γιατί αδικούν την ουσία μιας βαθύτατα πολιτικής συζήτησης».
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, ο πυρήνας του προβληματισμού αφορά στο δίλημμα «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή να αλλάξουν» και υπ΄ αυτήν την έννοια, «όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, λένε να μην προχωρήσουμε».
Όμως, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων και φοβούμαι ότι θέλουν τελικά η χώρα να παραμείνει παγιδευμένη στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει μετά τον πόλεμο».
Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της ΝΔ, σημείωσε: «Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ΄ αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ’ αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας».
«Αλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; Αλλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε. Άλλοι λένε, πως δεν ανοίγουν τα επαγγέλματα με το νομοσχέδιο και θα πάμε σε χειρότερη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η αντιπρόταση; Άκουσα πως είναι κι αναγκαίο να έχουμε μια ελάχιστη ικανοποιητική αμοιβή για τα επαγγέλματα γνώσης, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Ορισμένα έχουν ήδη. Γιατί λοιπόν να μην έρθει το σύνολο των άλλων επαγγελμάτων γνώσης να μας ζητήσει το ίδιο - και μετά να έρθει και ο κτηνοτρόφος;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.
Tο νομοσχέδιο δέχθηκε κριτική και από κυβερνητικούς βουλευτές, με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά, να δηλώνει: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης».
«Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν» αντέτεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Αν και κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ, είτε να απολογούνται για «αδικαιολόγητα χαμηλές» αμοιβές τους (σ.σ.: το άρθρο 7, καίτοι καταργεί τις υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές, δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να καλέσει σε απολογία τους μηχανικούς σε περίπτωση που διαπιστωθούν «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις»).
Ομόθυμη ήταν η απαίτηση των κομμάτων να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά έκανε δεκτό ο υφυπουργός.
Επιπλέον, πολλοί βουλευτές ζήτησαν να ειδική αντιμετώπιση του κλάδου των συμβολαιογράφων και προσδιορισμό του αριθμού τους από τώρα, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, εκτίμησε πως τα περιθώρια που δίνονται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τα του κλάδου με προεδρικά διατάγματα «είναι ευρύτατα» και «αυτό δημιουργεί ένα θέμα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ