Πορεία θριάμβου με τη συμμετοχή δύο εκατομμυρίων διαδηλωτών πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, για την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και στη μνήμη των 365 θυμάτων της εξέγερσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.
Πορεία θριάμβου με τη συμμετοχή δύο εκατομμυρίων διαδηλωτών πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, για την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και στη μνήμη των 365 θυμάτων της εξέγερσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.
Το κλίμα ήταν εορταστικό και χαλαρό, όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς ο στρατός διέκοπτε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους γύρω την πλατεία Ταχρίρ, ενώ πραγματοποιεί σωματικούς ελέγχους στους πολίτες που συνέρρεαν στην πλατεία.
Το πλήθος τραγουδούσε, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και φώναζε «Ο στρατός και ο λαός είναι ενωμένοι».
Αλλες ομάδες αναμένεται επίσης να κατέβουν στους δρόμους για να ζητήσουν «συγγνώμη» από το Μουμπάρακ για τον τρόπο που εκδιώχθηκε και για να υπενθυμίσουν τα επιτεύγματά του. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου θα φορούν μαύρα και οι πολέμιοί του άσπρα.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, το οποίο πριν την πτώση του Μουμπάρακ αγνοούσε τις διαδηλώσεις, μετέδιδε ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ. Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχουν σε πορείες σε ολόκληρη την Αίγυπτο.
Ο γνωστός κληρικός και πνευματικός ηγέτης Σεΐχης Γιουσέφ αλ-Καραντάουι απηύθυνε κήρυγμα στο πλήθος της πλατείας, καλώντας το στρατό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.
«Καλώ τον αιγυπτιακό στρατό να μας απελευθερώσει από την κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μουμπάρακ… Λέω στους νέους, προστατέψτε την επανάσταση και προστατέψτε την ενότητά της. Προσέξτε αυτούς που θέλουν να μας διχάσουν και θέλουν να διαφθείρουν την αδελφοσύνη μας», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η επανάσταση υπήρξε θρίαμβος ενάντια στη διχόνοια. «Εδώ στην Ταχρίρ ο χριστιανός και ο μουσουλμάνος στάθηκαν δίπλα ο ένας στον άλλον. Η καταραμένη διαμάχη δεν υπάρχει πια», είπε.
Η ζωή την Αίγυπτο δεν έχει επιστρέψει ακόμα στους κανονικούς της ρυθμούς, με τα τανκς να βρίσκονται ακόμα στους δρόμους, τις τράπεζες και τα σχολεία κλειστά και με πολλές εργαζομένους να απεργούν.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που παρέλαβε τη διακυβέρνηση από τον Μουμπάρακ την περασμένη εβδομάδα, έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την τάξη, ζητώντας όμως και τη συμβολή των Αιγυπτίων. Δέχεται πιέσεις από τον πολιτικό κόσμο, την κοινή γνώμη, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, για να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους του 30χρονου καθεστώτος του πρώην προέδρου, για να παραχωρήσει άμεσα δημοκρατικές ελευθερίες στο λαό, αλλά και για να οδηγήσει σύντομα την Αίγυπτο σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.
Μιλώντας στο BBC, ο νομπελίστας αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο στρατό ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Δεν έχω δει κανένα από τα αιτήματα της ειρηνικής επανάστασης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων να ικανοποιείται… Ποιος είναι ο οδικός χάρτης; Πώς θα περάσουμε τη μεταβατική φάση, που είναι κρίσιμη για το μέλλον – κανείς δεν ξέρει», όπως είπε.
Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους Αιγύπτιους να προστατεύσουν την εξέγερση από εκείνους που ενδέχεται να την εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος.
«Αυτή είναι μία Αίγυπτος που δεν μπορεί να εξαπατάται», πρόσθεσε σε σημερινό του μήνυμα.
Σε μία προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους Αιγύπτιους που διερωτώνται για την επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Μπαντί επανέλαβε ότι η οργάνωση δεν θα επιδιώξει την προεδρία ή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που έχει υποσχεθεί το στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο κυβερνά επί του παρόντος τη χώρα.
«(Οι Αδελφοί) δεν έχουν καμία όρεξη για την προεδρία ή για μία πλειοψηφία ή για προσωρινά αξιώματα», είπε ο Μπαντί.